2024. 09. 07. Szombat Regina napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Rabkórházról vitáznak Miskolcon

2017. január 5., csütörtök 09:30

Az MSZP és a Jobbik is ellenzi egy új rabkórház Miskolcra telepítését. Az MSZP népszavazást akar, a Jobbik pedig a kormánydöntés visszavonását szeretné. Az állami fenntartású megyei kórház vezetése azt mondja: a témával kapcsolatban nincs információjuk. A két ellenzéki párt legnagyobb problémája a rabkórházzal kapcsolatban, hogy senki sem kérdezte meg a lakosság véleményét.

Üresen áll a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház egykori szülészeti-nőgyógyászati épülete. A Jobbik frakcióvezetője szerint itt alakítanák ki az új Büntetés-végrehajtási Egészségügyi Központot.

„A Jobbik határozati javaslatot nyújt be Miskolc közgyűlése elé. Ebben a határozati javaslatban azt indítványozzuk, hogy Miskolc képviselői és Miskolc polgármestere kezdeményezzék a rabkórház Miskolcra telepítéséről szóló kormánydöntés visszavonását” – nyilatkozta Jakab Péter, a párt helyi frakcióvezetője.

A Jobbik egyébként korábban támogatta egy Ózdra tervezett börtön megépítését, akkor azt mondták, a beruházás munkahelyeket teremt. Jakab Péter azt mondja, a miskolci rabkórház létrehozását viszont azért ellenzik, mert Ózddal ellentétben a borsodi megyeszékhelyen nem kérték ki a lakosság véleményét.

A szocialisták is a hivatalos tájékoztatást hiányolják.

„Ez egy olyan kérdés, amelyről a lakosságot teljes körűen és átfogóan kell tájékoztatni, hiszen nagyon komoly biztonsági kockázatokat hordoz” – véli a szocialista országgyűlési képviselő, Varga László.

A miskolci szocialisták a helyi politikusok összefogását sürgetik, hogy közösen léphessenek fel a kormányzati intézkedés ellen.

„Ezt látjuk egyedüli megoldásnak. Ha nem, akkor pedig úgy gondolom, hogy a közgyűlés valamennyi politikai párt és képviselő támogatásával döntsön helyi népszavazás kiírásáról” – mondta Simon Gábor, az MSZP helyi frakcióvezetője.

A miskolci megyei kórház vezetésének nincs információja a tervezett rabkórházról. A Fidesz–KDNP képviselőcsoportja szerint a Jobbik és az MSZP összevissza beszél egy olyan határozatról, amelyet nem is olvastak. Közleményük szerint a tavaly márciusi kormányhatározat sem rabkórházról, sem Miskolcról nem tesz említést, kormányzati döntés sincs az ügyben. Ezért szerintük nincs miért közgyűlést összehívni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!