2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Quaestor-ügy: megszüntették az MNB elleni pert

2016. május 26., csütörtök 19:30, frissítve: péntek 15:42

Még az első tárgyalás megtartása előtt megszüntette a bíróság azt a pert, amelyet egy Quaestor-károsult indított a nemzeti bank ellen, annak ellenőrzési tevékenységét kifogásolva. A tárgyalás elmaradása miatt mintegy száz károsult tüntetett a Fővárosi Törvényszék épülete előtt. A teljes kártalanításuk mellett a jegybank felelősségének megállapítását követelték.

A Fővárosi Törvényszék folyosóján tudták meg a Quaestor-károsultak, hogy törölték azt a kártérítési pert, amelyet egyik társuk indított a befektetőházakat ellenőrző nemzeti bank ellen. A felháborodott károsultak a bíróság épülete előtt kezdtek tiltakozni, az egész utcát elfoglalták, megbénítva a forgalmat.

A felperes károsult szerint a jegybanknak észlelnie kellett volna a Quaestor-csalást. A bíró az utolsó pillanatban szüntette meg a pert.

„Kíváncsian várom, hogy megkapjam a végzést, és elolvassam annak az indokolását. Ügyfelemmel egyeztetni fogok, aki egy magánszemély, és fut a pénze után, mint megannyi károsult. Amennyiben fellebbezéssel élünk, akkor ezt a Fővárosi Ítélőtábla várhatóan – ha nem lesz az ügyben soron kívüli eljárás – akkor ezt csak az ítélkezési szünetet követően, ősszel fogja elbírálni” – mondta el Litresits András, a felperes jogi képviselője.

Ha az ítélőtábla elutasítja a fellebbezést, a károsultak az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak.

„Gyávák, nem merik kifejteni az érveiket, inkább bevállalnak egy strasbourgi nemzetközi bíróság előtti pert, minthogy a sajtóban megjelenjen az, hogy milyen érveink vannak. Egyértelműen a gyávaság és az ügy eltussolásáról szól a mai dolog” – fogalmazott Kálmán-Pikó István Quaestor-károsult.

Lázár János további türelmet kért a károsultaktól. „Korai még bármit is mondani azzal kapcsolatban, hogy mit kapnak meg és mit nem kapnak meg, tekintettel arra, hogy a kártalanítási alap még nem kezdte meg a kártalanítást. Tehát a kártalanítás megkezdése, illetve lezárása után tudjuk megmondani, hogy pontosan ki hogyan járt” – fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A Quaestor-ügyben az ügyészség februárban emelt vádat 11 ember ellen bűnszervezetben elkövetett csalás és sikkasztás miatt. A bíróság a vádirat kiegészítését kérte. Ha ezt az ügyészség május végéig nem teszi meg, Tarsoly Csaba és társai megúszhatják az elszámoltatást.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!