2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Belföld

„Putyinizmust” emlegetnek Orbán beszéde kapcsán

Autoriter államról és megvalósult putyinizmusról írnak Magyarországgal összefüggésben amerikai lapok Orbán Viktor múlt heti, Tusnádfürdőn elmondott beszéde miatt. A The New York Times egyenesen az uniós források megvonását szorgalmazza, ugyanakkor Brüsszel már jelezte, hogy nem lépnek az ügyben. A Hír TV által megkérdezett elemző szerint nem tekinthető demokráciaellenesnek a kormányfő beszéde.

Az egyik legbefolyásosabb amerikai napilap, a The New York Times szerkesztőségi állásfoglalása szerint EU-s fejlesztési forrásokat kellene megvonni Magyarországtól Orbán Viktor Tusnádfürdőn elmondott beszéde miatt. Emellett Budapest uniós szavazati jogának felfüggesztését is szorgalmazzák. A lap szerint hitelét veszti az Európai Bizottság, ha nem lép az ügyben.

A The Washington Post véleménycikke Vlagyimir Putyinnal hozza párhuzamba Orbán Viktort, szerinte a kormányfő egy olyan rendszert vezetett be Magyarországon, amit „putyinizmusnak” lehet nevezni. Hasonló véleményt fogalmazott meg a The Wall Street Journal is, ahol azt írják, hogy Magyarország egy autoriter államhoz kezd hasonlítani.

„Mi egy munkaalapú társadalmat akarunk szervezni, amely mint az előbb említettem, vállalja annak ódiumát, hogy kimondja, hogy karakterét tekintve nem liberális természetű” – fogalmazott Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök Tusnádfürdőn, a bálványosi szabadegyetemen beszélt arról, hogy Magyarországon egy illiberális, munkaalapú társadalom van kialakulóban. Orbán Viktor azt is mondta, hogy a világban a liberális elvekre épülő államok nem tudják fenntartani versenyképességüket, sikeres országok példájaként pedig Oroszországot, Törökországot, Kínát és Szingapúrt említette.

A Nézőpont Intézet vezetője szerint a kormányfő beszéde nem volt demokráciaellenes. „Aki ezt a beszédet a kezébe veszi, az nagyon jól láthatja, hogy a demokrácia egy új modelljét keresi Orbán Viktor benne. Egy hangos gondolkodás – szerintem ez a műfaja a beszédnek –, egy sok-sok tapasztalattal rendelkező államvezető látja, hogy a világ átalakul és ehhez próbálja a gondolatait összefoglalni. Nem véletlen, hogy ez egy nyári szabadegyetemen hangzott el, nem a parlamentben. Itt szabad hangosan gondolkodnia egy állami vezetőnek, és ez történt” – vélekedett Mráz Ágoston Sámuel.

Orbán Viktor Tusnádfürdőn elmondott beszéde miatt a baloldali pártok is tiltakoztak, az Együtt–PM Szövetség még Brüsszelnél is bepanaszolta a kormányfőt. Az Európai Bizottság ugyanakkor jelezte: a magyar miniszterelnök mondatai alapján nincs okuk arra következtetni, hogy Magyarországon meg akarják sérteni a demokratikus értékeket.

A Mráz Ágoston Sámuellel készült teljes beszélgetést szombat este láthatják a Hír TV P8 című műsorában 20.05-től.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Szijjártó Péter: a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz + videó

Szijjártó Péter: a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz + videó

Az idei európai parlamenti (EP) választáson újra döntést kell hozni a háború vagy béke kérdésében, márpedig a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten a Fidesz kampánynyitó rendezvényén.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!