2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Putyin mégsem az ellenforradalmi obeliszknél koszorúzott

2015. február 18., szerda 19:30, frissítve: szerda 20:02

Nem az 1956-os eseményeket ellenforradalomnak nevező obeliszknél koszorúzott kedden Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök a Fiumei úti Nemzeti Sírkert szovjet katonai parcellájának II. világháborús központi obeliszkjénél tisztelgett. Boross Péter volt miniszterelnök szerint ugyanakkor hiba, hogy az ellenforradalmi feliratok megtalálhatóak a parcella más emlékoszlopain, a Putyin-koszorúzás miatti vitát viszont az ellenzék hisztériakeltésének tartja.

„Örök hála és dicsőség a szovjet hősöknek, akik az 1956 októberi ellenforradalomban életüket áldozták a magyar nép szabadságáért” – több obeliszk és emlékmű áll hasonló felirattal a Fiumei úti Nemzeti Sírkert szovjet katonai parcellájában. A világháborús halottak mellett az ’56-os harcokban elesett orosz katonák is nyugszanak itt. Keddi munkalátogatásán Vlagyimir Putyin is ellátogatott ide, amin több ellenzéki politikus is felháborodott. A korábbi hírekkel ellentétben azonban az orosz elnök nem az ’56-os eseményeket ellenforradalomnak nevező kőnél koszorúzott, hanem a parcella II. világháborús központi obeliszkjénél.

A Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója emlékeztetett: a Honvédelmi Minisztérium már javasolta az orosz félnek a feliratok cseréjét, erre azonban eddig nem kaptak választ Moszkvából. „Kellő méltósággal kell kezelni ezt az ügyet és ezt a kérdést, és meglátásom szerint az, hogy magyar síremlékek és magyar katonai hősök emlékhelyei lehetnek Oroszországban, ez egy nagy dolog, és azt gondolom, hogy ez egy sajátos viszonzás. Nyilvánvalóan Magyarországon nem sokan fogják azt gondolni, hogy 1956 ellenforradalom volt” – mondta Szakály Sándor, az intézet főigazgatója.

1992-ben Borisz Jelcin akkori orosz elnök Budapesten bocsánatot kért az ’56-os forradalom vérbe fojtásáért.


Boross Péter volt miniszterelnök szerint a régi felirat kérdését most csak az ellenzék nagyítja fel. „Ennek semmi jelentősége. Még egyszer mondom: a mai ellenzék ilyen kákán is csomót kereső, néha nagyon primitív közegnek szólóan támaszt fel olyan problémákat, amelyek nélkülük nem lennének. Az egy orosz katonai temető, ott van egy olyan felirat, aminek a tartalmi vonatkozásával Magyarországon ma már normális emberek nem érthetnek egyet.”

A Fiumei úti, másfél hektáros katonai percellában hétezer orosz katona nyugszik, többségük a második világháborúban vesztette életét. Sírhelyeiket a közelmúltban egy orosz milliárdos alapítványának támogatásával újították fel.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!