2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vezércikk 03:00

Próbálnak szabadulni az EHÖK-elnöktől

2016. június 30., csütörtök 12:56, frissítve: csütörtök 12:56

Megszüntette a Szegedi Tudományegyetem rektora az EHÖK elnökének megbízását. Török Márk már 12 éve visel hallgatói önkormányzati tisztséget, ám a felsőoktatási törvény tavaly szeptemberi változása szerint négy évnél tovább már nincs erre lehetőség. Az egyetem dékánjai is távozásra szólították fel Török Márkot, az EHÖK viszont akár perre is menne a rektor döntése ellen.

2007-ben, alig kilenc hónappal EHÖK-elnökké választása után fegyelmi eljárást indított a Szegedi Tudományegyetem Török Márk ellen zsarolásszerű kényszerítés miatt. A botrányok azóta sem szűntek meg az EHÖK-elnök körül, mégis mindig újraválasztották. A felsőoktatási törvény változására hivatkozva a rektor most megszüntette a megbízását, a hallgatói önkormányzat azonban bíróságon támadja meg a döntést.

„Június 22-én adott ki a hallgatói önkormányzat egy sajtóközleményt, amelyben, ugye, a visszaható hatály tilalmára igyekeztünk felhívni a figyelmet. Ugye, a jogalkotásról szóló törvény kimondja, hogy jogszabály hatályba lépését követően visszamenően nem korlátozhat jogot. Jelenleg ez a hivatalos jogi álláspontunk” – mondta Patai Ádám, az SZTE EHÖK sajtófőnöke.

A hallgatói önkormányzat arra hivatkozik, hogy a törvényben írt négyéves maximumot annak hatályba lépésétől kell számolni, vagyis ebben a ciklusban még maradhatna a helyén az elnök. Az egyetem dékánjai viszont közleményben jelezték, ők is szeretnék, ha távozna.

„Török Márk mondjon le! Van egy erkölcsi üzenete, elfogyott körülötte a levegő. Nemcsak neki üzenünk egyébként, hanem a választmánynak, a hallgatói választmánynak. Ők meg tudnák oldani, kétharmados többséggel vissza tudnák hívni az elnök urat. Hogy a bíróság mit fog ítélni, az tulajdonképpen teljesen mindegy” – véli Keszthelyi-Szabó Gábor, az SZTE mérnöki kar dékánja.

Az összes kari vezető által aláírt közleményben a dékánok úgy fogalmaznak, az EHÖK elnök körüli botrányok régóta sértik az egyetem hírnevét, ezért remélik, önként távozik és nem ragaszkodik görcsösen a hatalmához.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!