2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:35

Pride: a rendőri intézkedésekkel is szembemehetnek

2017. július 7., péntek 15:42, frissítve: péntek 16:00

Nem hajlandóak kordonok mögött vonulni a Pride résztvevői. A szombati menetre alternatív útvonalakkal készülnek, de akár kordonbontás is elképzelhető.

Éppen 10 éve, hogy számos atrocitás érte a meleg büszkeség napi felvonulást. Szélsőjobboldali csoportok a nyílt utcán vertek meg homoszexuálisokat. A rendőrség ezért 2007 óta leginkább kordon mögött engedélyezi a Pride-ot. A szervezők azonban idén szabad vonulást terveznek. A sajtótájékoztatójukon az újságírók csak a kordonokon belülre állva kérdezhettek.

– Sem szimbolikájában, sem pedig technikai kivitelezésében nem értünk egyet azzal, hogy a lezárás jelentené a teljes biztonságot. És ezért mindent meg fogunk tenni különböző forgatókönyvek felállításával arra, hogy szabadon és biztonságosan tudjunk vonulni idén – fogalmazott a Budapest Pride szóvivője.
– Ez akkor azt is jelentheti, hogy akár a rendőri intézkedésekkel is szembemenve?
– Igen. Ez elképzelhető – tette hozzá Karlik Cintia.

Kordonbontatásra is lehet készülni szombaton.

„Idén 250 menetkísérő fogja kísérni a menetet, illetve 50 jogi megfigyelőnk is lesz kamerával, akik rögzíteni tudják az esetleges atrocitásokat. Az nagyon pozitív jel, hogy évről évre csökkent az ellentüntetők száma, tavaly például már egy sem volt, reméljük, ez így fog folytatódni. Természetesen hogyha ellehetetlenítik azt, hogy mi hermetikus lezárás nélkül vonuljunk, akkor sok forgatókönyv van, amit számításba veszünk, az egyik lehet a kordonbontás, de lehet egy alternatív útvonal is” – emelte ki Hollander Dániel, a Budapest Pride másik szóvivője.

A rendőrség már közölte, hogy területzárással biztosítja a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó rendezvényt, a kancelláriaminiszter szerint nem is tehernek másként. „Ezt azoknak kell értékelniük, akik a rendezvény biztosítására kötelezettek, de a rendőrség jogalkalmazó ebben az esetben, és a jogszabályok teljes egészében világosak” – reagált Lázár János.

A Társaság a Szabadságjogokért szerint azonban olyan szabály nincs, hogy egy felvonulást kordonok közé kellene zárni, a rendőröknek a gyülekezési, illetve a testi épség biztosítására vonatkozó jogokat kell garantálniuk.

„Mivel a rendőrség így döntött, hogy a lehető legradikálisabb megoldást választja, így a technikai része az, hogy lezárja területet, úgyhogy van egy rendőrségi rendelkezés. És hát, aki nekiáll a kordont elbontani, ő ezzel a rendőrségi rendelkezéssel szegül szembe. Ami azt jelenti, hogy formálisan megsérti a rendőrségnek az előírását, ugyanakkor erre jó indoka van a jelen esetben, hiszen a rendőrségnek arra nincsenek jó indokai, hogy miért ezt a lehetőleg legradikálisabb megoldást választja, hogy hermetikusan elzárja a menetet” – nyilatkozta Hegyi Szabolcs, a Politikai Szabadságjogok Projekt szakértője.

Amennyiben erre szükség lenne, a TASZ vállalja a Pride vonulóinak jogvédelmét. A felvonulás szombaton délután a Kossuth térről indul.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!