2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Precedens: nem titkolózhat tovább az NGM

2016. május 11., szerda 19:29, frissítve: szerda 20:16

Ki kell adnia a Nemzetgazdasági Minisztériumnak a multikkal kötött stratégiai megállapodások anyagát a Fővárosi Ítélőtábla másodfokú ítélete szerint. Az LMP-s Szél Bernadett 2014-ben indított pert, miután a tárca megtagadta a közérdekűadat-igénylést. Szél Bernadett szerint precedensértékű ítélet született. A politikus a Hír TV-nek azt mondta, a kormány legújabb titkosítási javaslata ebben a formájában elfogadhatatlan.

Nem akarta kiadni a nemzetgazdasági tárca, hogy milyen stratégiai partnereknek nyújtottak adókedvezményeket, az LMP perre vitte az ügyet. A bíróság végül jogerősen a párt képviselőjének adott igazat, így egy hónapon belül kénytelenek kiadni az információkat.

„Nagyon fontos küzdelem ez, mert ebben az országban nagyon sok törekvés van arra a kormányzat részéről, hogy elfedje az adófizető polgárok elől azt, hogy konkrétan az ő pénzük mire megy. A mostani titkosítási törvény, amit ugye alattomos módon a költségvetési salátába beágyazva próbálnak átvinni a parlamenten, is ezt tükrözi, hogy a kormányzat a saját üzelmeit gátlástalanul próbálja leplezni” – nyilatkozta Szél Bernadett országgyűlési képviselő.

A kormány legújabb terve szerint az állami és önkormányzati cégek se lesznek kötelesek kiadni szerződéseiket üzleti érdekeikre hivatkozva. Az adatvédelmi biztos szerint a javaslat alaptörvény-ellenes lehet.

„Én azt várom, hogy olyan jogszabály kerül elfogadásra, amelyek orvosolják azokat a felvetéseket, amelyeket a jogszabály véleményezése során megfogalmaztunk. Az a szöveg, ami a jelenlegi törvényben van, az mindenképpen pontosításra szorul, hogy csak az alkotmányos jogkorlátozás valósulhasson meg” – mondja Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke.

A Jobbik nem engedné át a parlamenten a módosítót. „Jelen informatikai körülmények közt álláspontom szerint nem is kivitelezhető egy ilyen tömeges titkosítási kísérlet, éppen ezért ezt egy kicsit ügyetlen kormányzati bepróbálkozásnak tekintjük. Nem sikerült. Ugye volt ilyen kormányzati szereplő, aki az utóbbi időben visszakérdezett, hogy »és sikerült?«, amikor hasonló visszaélésekről esett szó. Azt kell, hogy mondjuk, hogy hasonló kísérletekre számítunk, éberen figyelni fogunk és nem fogjuk engedni” – közölte Z. Kárpát Dániel országgyűlési képviselő.

A kormány javaslatáról várhatóan jövő héten szavazhat az Országgyűlés.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!