2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Pótolják az elégett gyógyszereket

2017. május 2., kedd 18:32, frissítve: kedd 18:36

Nem lesz gyógyszerhiány a budaörsi raktártűz miatt, de a patikák egyes gyógyszerekből nem rendelhetnek nagyobb mennyiségű árut – közölte a gyógyszerészeti intézet. A múlt heti tűzben vényköteles gyógyszerek is megsemmisültek, azokat ideiglenesen külföldről behozott készítményekkel pótolják.

A múlt heti tűzben senki sem sérült meg, mindenkit kimenekítettek. A telephelyen azonban gyógyszer-nagykereskedők tárolták készítményeiket, négyszázféle termék égett vagy károsulhatott meg a tűzben. A szél miatt nem vált veszélyessé a levegő – mondta ki a Hír TV kérdésére Pozsgay Csilla, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatója.

Bár részleteket nem közöltek, az kiderült, hogy vényköteles gyógyszerek semmisültek meg a lángokban. A patikák nagyobb mennyiségű árut nem is rendelhetnek, hogy elejét vegyék az esetleges gyógyszerhiánynak.

„A szokásosnál nagyobb mennyiségeket nem engednek ki egy-egy patikába, azt tapasztaljuk ugyan, hogy a cégek mindent megtesznek annak érdekében, hogy az ellátás biztosítása megmaradjon, tehát gördülékenyen megtörténjen, de egy esetleges felvásárlási hullám, az mondjuk megbolydíthatná ezt az egyensúlyt” – mondta ezzel kapcsolatban Pozsgay.

Egyes cégek kéthavi készletet raktároztak a budaörsi központban, ők most ideiglenesen külföldről pótolják a készítményeket, ezért május 15-e után úgynevezett alaki hibás gyógyszerek is kerülnek a patikákba. Küttel Sándor, a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségének elnöke szerint ezt engedéllyel meg lehet oldani, „illetve kontingens engedéllyel, amely azt jelenti, hogy egy rövid ideig legfeljebb a beteg legfeljebb nem magyar feliratú dobozt kap, hanem melléje van a magyar nyelvű betegtájékoztató tűzve, de ugyanolyan teljes értékű gyógyszert kap”.

Feltehetően elektromos szikra okozta a tüzet, de a vizsgálatok még tartanak. A kárt megbecsülni sem lehet, több száz millió forint vagy még annál is több lehet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!