2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:00

„Politikai szándékkal erősítik az egyházi iskolákat”

2017. augusztus 28., hétfő 13:32, frissítve: hétfő 13:41

A Republikon Intézet kutatásából kiderül, hogy az egyházi intézményekben majdnem háromszor annyi forrás jut egy diákra, mint a világi intézményekben.

Jobban támogatja a kormány az egyházi iskolákat, mint az állami fenntartásúakat. A Népszava azt írja, a Fidesz 2010-es kormányra kerülése óta csaknem 70 százalékkal nőtt az egyházi iskolák támogatása, az ott tanulók száma pedig több mint 80 százalékkal növekedett.

Ugyan az egyházi iskoláknak – a világiakkal szemben – nincs beiskolázási kötelezettségük, így akár el is utasíthatják a településen lakó gyermekeket, az ország 95 településén csak egyházi általános iskola működik. A Republikon Intézet kutatásából az is kiderül, hogy az egyházi intézményekben majdnem háromszor annyi forrás jut egy diákra, mint a világi intézményekben.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint az egyházi iskolák erősítése mögött jórészt politikai szándék áll.

„Ez arról szól, hogy az iskolán keresztül lehet a leginkább befolyásolni, én azt mondom, hogy leginkább manipulálni a szülőket. A gyerekeken keresztül a szülők megkapják azokat az üzeneteket, hogy miként kell gondolkodniuk bizonyos változásokról, hogyan lenne helyes szavazniuk a következő választásokon. Erről már számtalan esetben hallottunk visszajelzést kollégáimtól, szülők kerestek, hogy mit lehet tenni, de sajnos ebben az esetben a szakszervezet keze rendkívül meg van kötve” – jelentette ki Mendrey László.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!