2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

„Politikai nyomásra nem vizsgálják Farkas Flórián ügyeit”

2017. június 21., szerda 05:55

Kamuküldöttek kamugyűlésen választották újra Farkas Flóriánt a Lungo Drom elnökének – állítja Lakatos Oszkár. A szervezet Heves megyei elnökét nem hívták meg a tisztújításra, ahogy a többi, Farkassal szemben álló vezetőt sem, így pedig, mint kiderült, mandátumukat is elvesztették a szervezetben. Lakatos szerint a Orbán Viktor azért nem engedi el Farkas kezét, mert akkor fideszesek is lebuknának az Országos Roma Önkormányzat visszaéléseivel kapcsolatban. Az ügyekkel egyébként a hatóságok nem nagyon foglalkoznak.

Ellenszavazat nélkül öt évre újra elnökének választotta a Lungo Drom Farkas Flóriánt. Néhány héttel az ebédnek álcázott szavazás előtt a Fidesz megújította az együttműködést a szervezettel. Farkas több vele szemben álló megyei elnököt nem hívott meg a szavazásra, és a cigány vezetők állítják: nem is valódi Lungo Drom-küldöttek szavaztak Farkasra.

Lakatos Oszkárt, a Lungo Drom Heves megyei elnökét sem hívták meg az ebédre. A megyei vezető szégyenletesnek tartja a történteket: „Ez szégyen minden olyan roma vezetőre, aki Farkas Flóriánnal együtt politizált”. Lakatos 2015-ben, a Híd a munka világába program kapcsán jött rá, hogy a miniszterelnöki biztos körül „meleg a pite”. Azóta több mint harmincöt feljelentést tettek. A Heves megyei elnök szerint még az 1,6 milliárd forintnyi közpénzt elnyelő munkaprogramnál is súlyosabb bűncselekmények történtek az Országos Roma Önkormányzatban.

A Lungo Drom mostani „közgyűlésére” Lakatos mellett más megyei elnököket sem hívtak meg, holott a cigány vezetőknek 2018 szeptemberéig van mandátumuk. Azaz csak volt, ugyanis a közgyűlésen azokat nem választották újra az elnökségbe, akiket Farkas nem hívott meg. „Sok személyt azonosítottunk. Olyanok jelentek meg, akik soha nem voltak elnökségi tagok, sőt tagjai sem a Lungo Dromnak” – mondta Lakatos Oszkár. 2013-ban 1760 fő volt jelen a küldöttgyűlésen, ezt később módosították, minden megyéből 20 főt lehet delegálni. „Minden megyében le kellett volna játszani a választmányi ülést, delegálni kellett volna” – mondta a hevesi elnök. Szerinte Farkas Flórián csak azért volt egyedüli elnökjelölt, mert „kamuküldöttek voltak, meg kamugyűlés”. Ez azért volt sürgős, mert Orbán Viktor kijelentette: ha a Lungo Drom támogatja Farkas Flóriánt, akkor vele köt választási együttműködést.

Lakatos furcsának találja Orbán hozzáállását, mivel „mindenki látja, akinek van szeme, hogy a magyarországi cigányság nem támogatja Farkas Flóriánt”. Emellett a Lungo Drom-os szervezetek is azért szűnnek meg, mert „ilyen elnököt nem támogathatnak: büntetett előéletű, nem támogatja a cigányságot”. Lakatos Oszkár szerint Orbán Viktor azért ragaszkodik a roma vezetőhöz, mert az ORÖ-ről kiderült, hogy fideszes kifizetőhely volt, és ha Farkas ebbe belebukna, akkor mások is buknának. Az 1,6 milliárd forintot sem Farkas vitte el a Heves megyei vezető szerint, hanem a projektmenedzsment. Hozzátette: ameddig olyan emberek ülnek az ORÖ-ben, akik támogatják Farkast, addig a testület nem fog felelősöket keresni.

Az Lakatos szerint ki van zárva, hogy az önkormányzatnál történt visszaélések Orbán tudta nélkül zajlottak le. „2015 januárjában már megkerestük Balog Zoltánt, mert az Emberi Erőforrások Minisztériuma vizsgálta a programot. Még csak válaszra sem méltattak.” Emellett sem a rendőrség, sem az ügyészség nem reagált Lakatosék feljelentéseire: csupán átteszik az ügyeket bizonyos rendőrségi egységekhez, vagy a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz. Farkast egyedül a Csalás Elleni Európai Hivatal (OLAF) hallgatta ki. Mindennek oka Lakatos szerint a politikai nyomásgyakorlás: nemegyszer tűntek el bizonyítékok például, vagy egyszerűen nem nyomoznak Farkas Flórián ellen, mert mentelmi joga van.

A Lungo Drom frissen megválasztott elnöke „több mint tizennyolc megyében” nem jár sehová, Lakatos Oszkár szerint ezért nem is élvezhetné a megyei szervezetek támogatását. „Nem mer vidékre menni, kiállni az emberek elé” – jelentette ki a Heves megyei elnök.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!