2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Politikai kérdés lett az Árpád hídi metrómegálló átnevezéséből

Hír TV

2018. február 10., szombat 15:30, frissítve: szombat 18:35

A 3-as metró felújításával az Árpád hídi állomás a környező közterület nevét kaphatja, amelyet Göncz Árpádról neveztek el. Az egykori köztársasági elnök megítélése azonban vitákat váltott ki, erre kitértek a születésnapja alkalmából tartott szombati megemlékezésen is.

Göncz Árpád 96. születésnapján koszorúztak Óbudán, a néhai államfőről való megemlékezésnek egy metrómegálló átnevezése adott aktualitást. A Göncz Árpádról elnevezett köztér után a 3-as metró Árpád hídi megállója is az egykori köztársasági elnök nevét viselheti. A Göncz család a szombati megemlékezésen nem kívánt nyilatkozni, alapítványának vezetője viszont beszédében reagált a helyzetre.

„Most, amikor sorozatban hallunk alpári és megvadult szövegeket Göncz Árpádról, talán erre is gondolhatunk, akik itt vagyunk, másként emlékezünk Göncz Árpádra. Hadd adjak át egy örömhírt is: a tatárjárásért és a mohácsi vészért még nem Göncz Árpád a felelős” – fogalmazott Gulyás András János, a Göncz Árpád Alapítvány titkárságvezetője.

Több jobboldali újságíró és politikus is felszólalt az átnevezés ellen, volt, aki azt ígérte, hogy leveri majd a táblát, ha Göncz Árpád nevét viseli a megálló.

A Fidesz XIII. kerületi országgyűlésiképviselő-jelöltje is tiltakozott a névváltoztatás miatt.

„Mi, angyalföldi fideszesek elfogadhatatlannak tartjuk Magyarország hősének semmibe vételét. Felszólítjuk a baloldalt, tisztelje jobban nagyjainkat, és ne próbálják megváltoztatni a metrómegálló nevét” – mondta Harrach Tamás.

Tarlós István főpolgármester egy lapinterjúban túlzásnak minősítette az átnevezést, szerinte a kérdésben a Fővárosi Közgyűlés dönthet majd.

Az MSZP budapesti képviselője a Hír TV-nek azt mondta: ők a névváltoztatás mellett fognak érvelni. „Vitán felül minden idők legnépszerűbb köztársasági elnöke volt, több tisztelet járna neki. Az a véleményem, hogy ha Tarlós így folytatja, hogy sérteget másokat, akkor talán róla egy lépcsőt sem fognak elnevezni” – nyilatkozta Horváth Csaba.

A metrómegálló átnevezését az LMP és a DK támogatja, ahogy a Liberálisok is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!