2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:35

Pogácsás Tibor: Átmeneti megoldás a közmunka

2017. szeptember 22., péntek 16:41, frissítve: péntek 19:46

Bár a kormány a következő években folyamatosan csökkentené a közmunkások létszámát, ma még a program eredményeiről nyitottak kiállítást Budapesten. A szakállamtitkár szerint átmeneti megoldás a közfoglalkoztatás, a résztvevőket át kell terelni a versenyszférába.

Százszázalékos gyümölcslevek és tartósítószermentes lekvárok a Baranya megyei Ócsárdról, savanyúságok a szomszédos Görcsönyről – ilyen termékeket készítenek közfoglalkoztatottak. E települések lakói több tucatnyian vesznek részt a közmunkaprogramban. Az Országos Közfoglalkoztatási Kiállítás nevű rendezvényen 115 kiállító mutatja be közfoglalkoztatási programjának eredményeit.

„Közel kétszáz kecskénk van, a sajtüzemünkben kecskesajt készül; vannak szőnyegszövők, seprűt készítünk, saját cirokot termelünk, abból készítjük a seprűinket; és vannak kreatív lányok, akik mindig az évszaknak vagy az ünnepnek megfelelően koszorúkat vagy dísztárgyakat készítenek” – ismertette Dús Ildikó, Magyardombegyháza független polgármestere.

A Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és logisztikai főosztályvezetője szerint a társadalom rosszul ítéli meg a közmunkát. „Nagyon sokan nem tudják azt, hogy milyen értékteremtés folyik a közfoglalkoztatási programokban, egyszerű munkákat képzelnek a közfoglalkoztatás mögé” – fogalmazott Réthy Pál.

Hasznos, de átmeneti lehetőségként kell rá gondolni – így jellemezte a közfoglalkoztatást az önkormányzati államtitkár. Pogácsás Tibor szerint a munkáltatók sem számíthatnak arra, hogy ez egy végletekig fenntartott rendszer. „Reményeink szerint átmeneti és rövid időn belül képesek a közfoglalkoztatottak kikerülni a közfoglalkoztatotti státusból, és az elsődleges munkaerőpiacon munkát találni.”

Tavaly év végén 230 ezren dolgoztak közfoglalkoztatottként. A kormány a jövőben karcsúsítaná a programot, a létszámot 150 ezerre csökkentené, hogy a versenyszférába menjen a munkaerő.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!