2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Belföld

Piramisjátékkal vádolják a Hír TV által lebuktatott kamuegyház vezetőjét

Piramisjáték szervezése miatt emeltek vádat egy korábban a Hír TV által lebuktatott kamuegyház vezetője ellen. Az ügyészség szerint a Vonzás Törvénye Egyház főpapja busás haszonnal kecsegtető befektetést ígért a híveknek, és több tízmillió forintot szedett be tőlük, a legtöbben azonban azóta sem látták a pénzüket.

  • Piramisjátékkal vádolják a Hír TV által lebuktatott kamuegyház vezetőjét

„Hát egy egyház sose lop, egy egyházi vezetőt ilyennel megvádolni a legnagyobb bűnök egyike. Ezért régen máglyára küldték az illetőt.”

Lopással ugyan nem, de piramisjáték szervezésével megvádolta az ügyészség a főpapot, akit a a Hír TV Célpont című műsora már négy évvel ezelőtt lebuktatott. A férfi 2010-ben hozta létre a Vonzás Törvénye Egyházat, 2012-től azonban már csak egyesületként működtek, bár ezt a híveknek nem mondták el. A vádirat szerint az 54 éves vádlott és segítői 2012 és 2013-ban különféle befektetési programokat indítottak, melyekbe a hívek 3 és 5 ezer euró közötti összeget fizettek be, de volt aki több mint hétezer eurót adott a férfinak.

„Bizonyos összegek befizetése után ezüst fokozatú támogatóvá válhattak, illetve még több összeg befizetése után aranytáblára kerülhettek, illetve, ahogy ők nevezték, bizonyos feltételek teljesítése esetén benn maradhattak a mátrixban. Ennek a bent maradásnak az volt a lényege, hogy amennyiben több tagot szerveztek maguk alá a láncolatban, abban az esetben egy bizonyos idő után különböző nagyobb összegű segélyek kifizetésére voltak jogosultak” – ismertette Gasz Péter, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivője.

A kifizetésekből a legtöbb esetben semmi nem lett, több mint 100 károsultja van az ügynek, egyikük, Ilonka néni, nyilatkozott is a Célpontnak. „Soha többet természetesen nem találkoztunk a pénzünkkel. Amikor ezzel, hogy nem szereztünk támogatókat, ezzel a szöveggel jött. Akkor ébredt bennem ez a gyanú, hogy ez egy kőkemény pilótajáték, vagy piramisjáték, vagy nem tudom, hogy minek nevezzem, mert ha nincs befizetés, akkor nincs kifizetés” – fogalmazott.

A pórul járt befizetők követeléskezelőhöz fordultak, hiába. Bánhegyi Mihály, a Fortes Követeléskezelő ügyvezetőjének elmondása szerint, amikor már nem hogy az ígért, hanem a befizetett összegeket akarták visszakapni a károsultak, akkor „csodálatos módon” az egyház irodáját feltörték, és onnan az egyház aranykészletét és pénzkészletét evitték.

A vádlott a Célpontnak négy éve azt állította, hogy adományként kapták a pénzt.

– Ezt adományként adták?
– Adományként adták, igen.
– És nem ígértek pénzt ezért vissza, tehát nem szerepelt ezen az adományozólevélen semmilyen olyan szöveg, hogy ők adott esetben vissza kapnak 5 vagy 10 ezer eurót.
– Hát az adományozólevél tartalma egyébként szigorúan titkos és bizalmas, ha ők ezt kiadták az engedélyünk nélkül…
– Hát nekem véletlenül van egy ilyenem.
– Akkor pert fogunk ellenük indítani. Ez egyházi titkot minősít, egyházi titoknak minősül minden ilyen.

A férfi az interjúban azt mondta, hogy vicces lenne ha feljelentenék, amiért egy egyház az adomány fejében nem adott segélyt, illetve azt is, hogy egyházi vezetőként védelmet élvez. Az ügyészség most mégis piramisjáték szervezésével vádolja, információink szerint felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását indítványozták.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Utolsó útjára kísérték Tordy Gézát + videó

Utolsó útjára kísérték Tordy Gézát + videó

Lukács Sándor: "A kincs az az üzenet, amit át tudunk adni úgy a lelkekben minél tovább megmaradjon. És te, Gézus… ezeknek az üzeneteknek katartikus átadója voltál... A jó Isten legyen veled."
Agrárfórumot tartottak Kunmadarason + videó

Agrárfórumot tartottak Kunmadarason + videó

Jakab István rámutatott: A feliratkamara megerősítésre került, kamarai falugazdász hálózat megerősítésre került és a falugazdászok mint falugazdász szaktanácsadók végzik április elsejétől a munkájukat.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!