2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 04:00

Pintér Sándort gyanúsítja az ellenzéki párt

2017. június 7., szerda 15:22, frissítve: szerda 17:13

Feljelentést tesz az Együtt, mert szerinte a belügyminiszter nem válaszolt érdemben arra a kérdésre, hogy mit tesz az ország az orosz titkosszolgálatok befolyásolási kísérletei ellen. A héten egy hírportál amerikai titkosszolgálati jelentésre hivatkozva arról írt, hogy orosz hekkerek befolyásolhatták az Egyesült Államok elnökválasztását. A külügyi bizottság pedig arról tárgyalt, hogy Magyarország csatlakozik-e a Hibrid Fenyegetéseket Elhárító Európai Központhoz.

Az amerikai titkosszolgálattól kiszivárgott jelentést az Intercept című híroldal tette közzé. A cikk szerint az orosz katonai hírszerzés meghekkelte az amerikai szavazási szoftverek egyik beszállítóját, és hivatalnokoknak küldtek adathalász leveleket, hogy bizalmas információkat csaljanak ki.

A megszólaltatott hírszerzési szakértő szerint ez még nem bizonyítékerejű.

Áprilisban derült ki, hogy a Yandex orosz technológiai cég fejlesztésével mérték a forgalmat és gyűjtöttek statisztikai adatokat a magyar kormány nemzeti konzultációjának internetes oldalán. Az orosz társaság egy másik, korábbi ügy kapcsán elismerte, adatokat szolgáltatott a felhasználókról az orosz titkosszolgálatnak.

Az LMP áprilisban Vlagyimir Putyin képét vetítette ki a Képviselői Irodaház falára. Az ellen tiltakoztak így, hogy a párt szerint növekszik az orosz befolyás.

Az Együtt a magyar választásokat félti Moszkvától. A párt ismeretlen tettes ellen, Pintér Sándort gyanúsítva tesz feljelentést hivatali kötelezettség elmulasztása ügyében. Szigetvári Viktor szerint hivatalosan is kérdezték a belügyminisztert a témában, de nem kaptak érdemi választ.

„Pintér Sándor az önök számára hozzáférhető válaszban mellébeszélt. Cinikus módon arról beszél, hogy a titkosszolgálatoknak az a feladatuk, hogy titkos ügyekben részt vegyenek, az a feladatuk, hogy megfigyeljenek embereket. Egy dologra nem válaszol, arra a konkrét kérdésre, hogy mit tesz a magyar kormány. Mit tesznek a magyar titkosszolgálatok annak érdekében, hogy 2018-ban ne veszélyeztethessék a magyar választás titkosságát orosz befolyásra, titkosszolgálati eszközökkel?” – fogalmazott az ellenzéki politikus.

Az orosz befolyás a parlament külügyi bizottságának ülésén is téma volt. A képviselők tárgyaltak az úgynevezett Hibrid Fenyegetéseket Elhárító Európai Központhoz való csatlakozásról is.

„Nagyon sok olyan kihívás van, amelynek kezelésében ez az unió és a NATO együttműködésével létrejövő központ igenis megoldásokat és válaszokat tudna találni. Magyarországot, csakúgy mint régiónkat, nagyon intenzíven érintik főként a dezinformációs törekvések. Úgy gondolom, hogy ezen a területen mindenféleképpen van mit fejlődni, és a nemzetközi központhoz való csatlakozás jelentős lépés lenne” – mondta Demeter Márta független országgyűlési képviselő.

A bizottság egyelőre nem döntött a csatlakozás ügyében.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!