2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Pintér nem tart a hekkerektől

2017. május 25., csütörtök 19:41, frissítve: csütörtök 20:16

A belügyminiszter nem tart a modern kori hadviseléstől, de azt elismerte, hogy az interneten zajló akciókra a hazai titkosszolgálatok is felfigyeltek. Pintér Sándor szerint a magyarok biztonságban vannak. A miniszterelnök átvilágítását nem tartja égető kérdésnek a tárcavezető.

Informatikusok ezrei gyakorlatoztak április végén a NATO szervezésében Észtországban. Olyan technikákat sajátítottak el, amelyek a hekkertámadások kivédését segíthetik. Május elején, a francia elnökválasztás kampányhajrájában valószínűleg oroszok törték fel Emmanuel Macron stábjának elektronikus levelezését. A szövetségi választás előtt álló Németországban a titkosszolgálat hasonló veszélyre figyelmeztette a pártokat.

Az erősödő információs hadviselés is szóba került az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságában. A testület zárt ülésen hallgatta meg a magyar elhárítást irányító belügyminisztert. Molnár Zsolt, a bizottság szocialista elnöke sok mindent nem mondhatott el a zárt ülésről, ám azt leszögezte, hogy akármilyen, különösen ha a szövetségi rendszeren kívüli ország részéről, akár Oroszország részéről ilyen hadviselés van, el kell hárítani.

A bizottság LMP-s tagja szerint Magyarországon elsősorban az orosz információs hadviseléstől kell tartani. Szél Bernadett emlékeztetett: „láttuk, hogy hogyan próbálnak beavatkozni akár a választásokba, és azt is tudjuk, hogy Csehországban a belügy-minisztériumnak a fennhatósága alatt szervezték meg a dezinformációs tevékenységet elhárító osztályt. Én továbbra is szorgalmazom azt, hogy Magyarországon a Belügyminisztérium álljon ennek a harcnak az élére.”

A sajtóban, a közösségi médiában megjelenő álhírek elhárítását a miniszter az újságírókra bízza. Pintér Sándor szerint a hekkerek azokban az országokban jelentenek valódi veszélyt egy-egy választás idején, ahol elektronikusan is lehet szavazni. „Valóban oda kell figyelnünk a választási kérdésre is, de Magyarországon az informatikai választások nem jelentenek veszélyt, hisz papíralapú a választás, úgy számlálnak a bizottságok” – közölte a miniszter.

A tárcavezetőt a honvédelmi bizottságban is faggatták. Az ellenzéki tagok elővették Orbán Viktor nemzetbiztonsági ellenőrzésének kérdését. A DK-s Vadai Ágnes ezzel kapcsolatban figyelmeztetett: „az tény, hogy a jelenlegi magyar miniszterelnök nem esett át nemzetbiztonsági átvilágításon. Ez azt jelenti, hogy amilyen papíron nekem van, hogy nem jelentek nemzetbiztonsági kockázatot, beülhetek ebbe a bizottságba, a miniszterelnöknek nincsen.”

Pintér Sándor megismételte, hogy a legfőbb közjogi méltóságok, köztük a kormányfő átvilágítását a jogszabály nem írja elő. Ettől még Orbán Viktor nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot a miniszter szerint.

A kormányfő átvilágításának ügyét az ellenzék azóta szorgalmazza, hogy Gyurcsány Ferenc mindenféle bizonyíték nélkül azt kezdte terjeszteni, hogy Orbán Viktort az oroszok zsarolják.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!