2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Pintér kiosztotta a sajtó képviselőit

2015. november 27., péntek 19:26, frissítve: szombat 08:19

Merényletet akartak elkövetni az ország egyik védett vezetője ellen, a támadást a Terrorelhárítási Központ akadályozta meg – állítja a belügyminiszter. Pintér Sándor kiállt a terrorelhárítók mellett, szerinte a TEK-et alaptalanul támadták az elmúlt napokban. A rendészeti államtitkár viszont elismeri, hogy hiba volt, hogy a főigazgató terroristának állította be a napokban elfogott, világháborús relikviákat gyűjtő fiatalokat.

Kiosztotta a sajtó képviselőit a belügyminiszter csütörtöki sajtótájékoztatóján. „Nemtelen támadás érte a munkatársainkat” – fogalmazott. Pintér Sándor szerint a médiumok többsége valótlanul állította azt, hogy a Terrorelhárítási Központ emberei lyukra futottak, amikor lekapcsoltak egy bombákkal megrakott autót Budapest határában.

A belügyminiszter most azt közölte: a TEK egy kormánytag elleni merényletet akadályozott meg, azt azonban nem árulta el, hogy pontosan kiről van szó.

„Az információ pontos volt, a terrorelhárítás munkatársai pontosan megkapták azt az információt, hogy milyen robbanóeszközök vannak a Fiat Tipo kocsiban. Mindezt egy nappal azután kapták, hogy információjuk volt arra, hogy az ország védett vezetői közül valaki ellen támadást szerveznek, támadást akarnak végrehajtani” – jelentette ki.

A TEK-nek két akciója is volt az utóbbi napokban. Az egyikben két férfit fogtak el, akiknél sorozatlövő fegyver és egy házilag készített hangtompító volt. A bíróság előzetes letartóztatásba helyezte őket. Róluk nyilatkozott most a belügyminiszter. A másik akcióban a Terrorelhárítási Központ négy férfit fogott el. Hajdu János főigazgató róluk kedden még azt mondta, hogy akár nemzetközi terrorszervezettel is kapcsolatban állhatnak. Nem sokkal később kiderült: a bombagyárosnak tartott fiatalok valójában második világháborús relikviákat gyűjtöttek, a bíróság el is utasította az előzetes letartóztatásukat.

„Egy ország terrorelhárítási központja nem kerülhet ilyen helyzetbe, fontos lenne, hogy ők maguk maradéktalanul tisztázzák a történteket. Erre nyilván alkalmat fog adni az, hogy a nyomozás, vizsgálatok lezárását követően a nemzetbiztonsági bizottság ismét ülést fog tartani. Úgy gondolom, hogy a Terrorelhárítási Központ munkatársainak el kellene jönnie erre, és elmondani mindent, amit csak lehet nyílt ülésen, hogy a félreértéseknek a látszatát is elkerülje a központ” – fejtette ki Szél Bernadett, az LMP társelnöke.

A rendészeti államtitkár is hibának tartja, hogy a TEK főigazgatója terroristákról beszélt. „Ma már látjuk, hogy nyilván nem volt szerencsés. Nyilván nekünk is át kell gondolnunk ezeket a dolgokat, de akkor, abban a pillanatban úgy tűnt, hogy ez fontos információ a közvélemény számára” – mondta Tasnádi László.

A Gyurcsány-párt közveszéllyel való fenyegetés miatt feljelenti a Terrorelhárítási Központot, úgy vélik, tudatosan vezették félre a közvéleményt.

Az eset a BBC-ig is eljutott, a brit közszolgálati csatorna azt emelte ki, hogy a magyar terrorelhárítás bolondot csinált magából.

Orbán Viktor volt a célpont?

A Blikk úgy tudja: a merényletet két nyugdíjas korú szélsőséges akarta elkövetni. A célpontjuk Orbán Viktor lett volna. A bulvárlap nemhivatalosan megerősített információi szerint a 60 éves budapesti és a 62 éves gödöllői férfi az interneten terjesztett szélsőséges, uszító nézeteket és a Magyar Nemzeti Hadsereg tagjának vallja magát.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!