2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Kósa áttolta az amerikaiak térfelére a Pharaon-ügyet

,

2016. november 17., csütörtök 17:05, frissítve: szombat 17:03

Tovább tekeredik a Pharaon-ügy. A Fidesz frakcióvezetője szerint a szaúdi üzletembertől azért nem vettek a magyar hatóságok ujjlenyomatot, mert schengeni papírokkal utazott. Kósa Lajos azt már nem mondta meg, hogy a papírokat melyik európai állam állította ki. A politikus az ügyet egyébként áttolta az amerikaiak térfelére, amikor azt tanácsolta a magyar újságíróknak, hogy kérdéseikkel a jövőben az Egyesült Államok nagykövetéhez forduljanak.

A szaúdi üzletembernek, Ghaith Pharaonnak 2014 őszén kért vízumot Jordánia magyarországi tiszteletbeli konzulja, Zaid Naffa. Pharaon később tartózkodási engedélyért folyamodott, amelyet szintén megkapott a magyar hatóságoktól. Ujjlenyomatot nem vettek tőle – ismerte el a Belügyminisztérium a Heti Válasznak. Ezekre nem is volt szükség a Fidesz frakcióvezetője szerint. „Tekintettel arra, hogy Pharaon úr schengeni papírokkal utazott Magyarországon, ezért azt bizonyára tudja, hogy a schengeni dokumentumokkal utazóktól sem ujjlenyomatot nem kérnek, sem fényképet nem kell készíteni” – fogalmazott Kósa Lajos.

Ghaith Pharaon nem egy schengeni ország állampolgára, hanem Szaúd-Arábiáé. Szaúd-Arábiát az uniós és a magyar jog is olyan harmadik országnak tekinti, amelynek állampolgárai csak vízummal léphetik át az Európai Unió külső határát. A vonatkozó magyar törvény szerint a tartózkodási engedélyhez szükség van a kérelmező fotójára és ujjlenyomatára, mondta egy ügyvéd a Hír TV-nek. „Megítélésem szerint a jogszabály egyértelmű ebben a kérdésben, teljes körültekintéssel kell eljárni harmadik országbeli beutazási kérelmek, vízumkérelmek és tartózkodási engedélyek megállapítása és vizsgálata tekintetében, egyértelmű, hogy úti okmányokra van szükség, személyi azonossági adatokra van szükség, ezeknek az ellenőrizhetőségére van szükség, arcképmásra, szükségszerűen ujjlenyomatra is” – fogalmazott Magyar György.

Pharaont 25 éve körözik az amerikaiak különböző gazdasági bűncselekményekért. A franciák pedig a terrorizmus egyik támogatójaként tartják számon a szaúdi üzletembert. „Meggyőződésem, hogy az érintett személy Magyarországra való beléptetése során szakszerűen, az ország érdekeit szem előtt tartva jártak el. Nem tapasztaltam a beszámolókból, hogy bárki valamilyen hibát vagy törvénytelenséget követett volna el” – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

„Világos, hogy itt elég magasról odaszólhattak, a BÁH-nak, hogy itt kerüljék meg ezeket a biztonsági szűrőket” – mondja a Jobbik szóvivője. Az ellenzéki párt felelősségre vonást sürget. „Nem lehet mást tenni, mint meg kell nevezni a politikai felelőst, hogy ki adott engedélyt erre a szélhámoskodásra, és meg kell találni a szakmai felelőst, mert nekem egy politikus, ha valamilyen hatóságnál dolgozunk, parancsot ad, akkor sem tehetek a törvények ellen, és úgy kell eljárnom, ahogy a törvényben elő van írva” – jelentette ki Mirkóczki Ádám országgyűlési képviselő.

A Demokratikus Koalíció Jordánia tiszteletbeli konzuljától kér felvilágosítást. „Van itt valaki, aki nem szólalt meg, és rengeteg infóval rendelkezik, ő Zaid Naffa, ő Jordánia tiszteletbeli konzulja, és rengeteg infóval rendelkezik azért, hogy lássunk egy másik oldalt is a Pharaon-ügyben, a DK hozzá fordul levélben, és reméljük, hogy tőle megtudhatunk bizonyos részleteket” – közölte Vadai Ágnes, a párt alelnöke.

Ghaith Pharaont Zaid Naffa mutatta be Orbán Viktornak egy diplomáciai fogadáson. A jordán tiszteletbeli konzul a miniszterelnök vejét, Tiborcz Istvánt is ismeri, ő ült mellette napszemüvegben, amikor lefotózták őket Budapesten. Pharaon nagy értékű ingatlanokat vett meg Magyarországon, az üzlet egyik szála Tiborcz Istvánhoz kötődik.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!