2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Pharaon-ügy: beosztottja cáfolja Szijjártó Pétert

,

2016. november 24., csütörtök 20:00, frissítve: szombat 17:16

Minisztert cáfol egy beosztott. A Nemzeti Befektetési Ügynökség vezetője nem tud arról, hogy ők hozták össze a Quaestor-vezért Magyarország legismertebb szaúdi üzletemberével, Ghaith Pharaonnal. Szijjártó Péter miniszter ennek épp az ellenkezőjét állítja. Ellenzéki politikusok újabb vizsgálatokat sürgetnek a napról napra szövevényesebb ügyben.

Tarsoly Csaba először nyilatkozott a sajtónak a tavaly márciusi letartóztatása óta. A Magyar Narancsnak adott interjúban beszélt arról is, hogy a Külügyminisztérium közvetítésével találkozott Ghaith Pharaonnal. Elmondása szerint az amerikai hatóságok által körözött szaúdi üzletemberrel egy nagyszabású budapesti ingatlanfejlesztésről tárgyalt.

Csaknem 10 éve álmodtak a Csepel-szigetre egy új városrészt, konferenciaközponttal, irodaházakkal, lakóparkokkal, a beruházás összértéke 300 milliárd forinthoz közelített. Tarsoly Csaba azt nyilatkozta, hogy Pharaon kevés pénzt ígért, ezért nem tudtak megállapodni.

A külügyminiszter azt mondta, hogy a Nemzeti Befektetési Ügynökség ajánlotta Pharaonnak a budapesti ingatlanfejlesztést.

– A Nemzeti Befektetési Ügynökség ajánlotta ezt a befektetési lehetőséget is természetesen az említett üzletembernek. Nem volt oka arra, hogy ne tegye.
Tehát ez ugyanúgy ment, mint minden más esetben? Ön közvetlenül, személyesen ebben nem járt pluszban közre?
– Személyesen semmilyen módon nem jártam közben.

Szijjártó Péter szavait az ügynökség elnöke cáfolja. „Én magam nem találkoztam Pharaon úrral, illetve nem tudok arról, hogy ezt a projektet konkrétan neki ajánlottuk volna” – mondta Ésik Róbert.

Feljelent az MNB
Büntetőfeljelentést tesz az MNB Tarsoly Csaba, a Quaestor volt elnök-vezérigazgatója ellen a jegybankkal, illetve a tisztségviselőivel szemben napvilágot látott „a rágalmazás és becsületsértés tényállításait kimerítő valótlanságai miatt”.

„Olyanok mondásait, akik nagyon súlyos bűncselekményekkel vádolnak, azért egészen másképp veszi az ember, mint azokét, akik komolyan vehető emberek” – mondta Lázár János, aki egy elkeseredett ember vagdalkozásának nevezte a Tarsoly-interjút. „A magyar titkosszolgálatok megnézték, hogy Pharaon úr mit csinál Magyarországon, és semmi olyat nem csinált, ami Magyarország számára nemzetbiztonsági kockázat lenne” – tette hozzá a kancelláriaminiszter.

Az Országgyűlés szakbizottságának szocialista elnöke szerint egyre több a megválaszolatlan kérdés. „Tisztázni kell a vízumkiadást, tisztázni kell az ujjlenyomatkérdést, de azt is tisztázni kell, hogy neki milyen befektetéseket és ki ajánlott. Ezek olyan kérdések, amelyek foglalkoztatják nem csak a nemzetbiztonsági bizottságot, hanem az egész magyar társadalmat. Azonban azt azért szeretném elmondani, hogy az elmúlt hónapokban inkább csak a homály és a köd nőtt ebben az ügyben” – nyilatkozta Molnár Zsolt.

A Jobbik elnöke a parlament külügyi bizottságában vizsgálná ki, hogy a szaktárca milyen magyarországi befektetéseket ajánlott Pharaonnak. „Mint a külügyi bizottság tagja mondhatom, hogy rajtunk nemhogy nem fog múlni, hogy megtörténjen ez a kivizsgálás. Ha nem kezdeményezi más, akkor nagyon szívesen kezdeményezem akár személyesen én magam” – mondta Vona Gábor.

A szaúdi üzletember a 2014-es választások után kezdett el komolyabban üzletelni Magyarországon, helyi bizalmasa Orbán Viktor miniszterelnök vejével is tárgyalt. Pharaon vízumot, majd tartózkodási engedélyt is kapott a magyar hatóságoktól, de azt nem tudni, hogy ujjlenyomatot vettek-e tőle vagy sem. A Belügyminisztérium szerint nem, az egyik kormánypárti napilap szerint viszont igen.

Ijesztőnek nevezte a magyar hatóságok fellépését Ghaith Pharaon ügyében az LMP társelnöke. Hadházy Ákos szerint a rendőrség és a titkosszolgálatok rosszul végezték a munkájukat. Az ökopárti politikus kormányon belüli hatalmi harcot is lát a háttérben. „Mondtak olyat is, hogy titkosszolgálati játszmák vannak Magyarországon ebben az ügyben. Valószínűleg tényleg vannak, de nem a külföldi titkosszolgálatok, hanem a magyar titkosszolgálati résztvevők között lehetnek ezek a játszmák. Lázár és Pintér miniszter urak nagyon sokszor teljesen mást mondanak, tehát ha valakik itt játszmát játszanak, akkor azok valószínűleg a különböző magyar szervek között vannak” – mondta Hadházy Ákos.

Az Orbán-kormány keleti nyitását jellemzik a Pharaon-ügy legújabb részletei – reagált Varju László a Hír TV reggeli műsorában a volt Quaestor-vezér Magyar Narancsnak adott interjújára. „Így fogalmazódik meg pontosan, hogy mit jelent az Orbán-kormánynak a keleti nyitása, hogy a keleti szél mit jelent ebben a működésben. Itt látszik, hogy tulajdonképpen 2010 óta folyamatosan készülnek arra, hogy különböző üzletemberekkel teremtsenek kapcsolatokat. Ebben az esetben konkrétan az történt, hogy egy szaúdi milliárdossal, aki egyébként körözött bűnöző a világban, itt már 2012-ben találkoztak, és már akkor üzleteltek. Tarsoly Csaba a Fidesz egyik támogatója volt. […] Itt már üzleteket ajánlottak egymásnak, és ezt követően éveken keresztül zajlott ez” – jelentette ki.

A Buda-Cashre mutogatott Tarsoly
Tarsoly Csaba ma a bíróságon védte az igazát. A becsődölt Quaestor korábbi tulajdonosa szerint ő nem követett el bűncselekményt, azt állítja, el tud számolni, nem történt fiktív kötvénykibocsátás, és az ügyfelek pénzét sem lopták el. A bírósági tárgyaláson ma azt nehezményezte, hogy míg a cégcsoportja előtt nem sokkal bedőlő Buda-Cash vezetői most is szabadlábon védekezhetnek, és a vagyonukhoz is hozzáférnek, addig ő másfél éve előzetes letartóztatásban van.

„A Buda-Cashnél nem voltak meg az ügyfeleknek sem az értékpapírjaik, sem a pénzük. A Quaestor-csoportnál minden egyes ügyfélnek megvolt az összes pénze és az összes értékpapírja. A Buda-Cash-ügy vádlottjai két hónapja otthon vannak, és föl sem merült – ami ugye nálunk – a szökés, elrejtőzés vagy a bűnismétlés, pedig lehet látni a cikkből, hogy szabadon gazdálkodhatnak a cégeik vagyonával. Nálunk az összes céget végelszámolás alá vették, tehát a Quaestor-csoportnak nincs egyetlenegy cége sem, amelyben akár jómagam, akár bármelyik vádlott-társam bűnismétlést tudna elkövetni” – mondta Tarsoly Csaba.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!