2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Pert nyert a Mahir

2016. szeptember 15., csütörtök 13:53, frissítve: péntek 11:01

Első fokon pert nyert a Mahir a főváros ellen a hirdetőoszlopok ügyében. A Fővárosi Törvényszék Gazdasági Kollégiuma minden pontban a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó cégnek adott igazat, így az önkormányzat nem bonthatja el a kft. hirdetőoszlopait.

„A bíróság megállapítja, hogy az alperes 2015. október 22-én kelt, a keletkező, 2006. szeptember 28-án megkötött, utcabútorok telepítéséről, üzemeltetéséről és reklámcélú hasznosításáról szóló szerződés felmondó nyilatkozata hatálytalan.” Első fokon pert nyert a Mahir a főváros ellen a hirdetőoszlopok ügyében. A Fővárosi Törvényszék Gazdasági Kollégiuma minden pontban a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó cégnek adott igazat. A Mahir tíz évvel ezelőtt kötött szerződést a fővárossal a hirdetőoszlopok kihelyezéséről, a főváros ugyanakkor csak tavaly találta úgy, hogy számára előnytelen ez a szerződés, ezért rendkívüli hatállyal felbontotta.

„Az első kérdés az, hogy megillette-e a felmondási jog az alperest. A felperesi hivatkozással szemben az alperesi állítás alapos. Egyrészt a Ptk. 425. paragrafusa, 457. paragrafusa, a haszonbérleti szerződésre vonatkozó szabályozás biztosítja a felmondási jogot, nevesítve azt, ha nem fizetik meg a haszonbérleti díjat vagy ha rongálják a dolgot – ilyen hivatkozás nem volt az alperesi részről –, az általános bérleti szerződésre vonatkozó szabályok tartalmazzák azt az esetet, amikor szerződésszegés történik. A szerződésszegéshez azonban ez a szabályozás hozzáfűzi azt a kötelezettséget, hogy fel kell hívni a szerződésszegés megszüntetésére a haszonbérbeadónak a haszonbérlőt” – jelentette ki Kolozs Balázs, a Fővárosi Törvényszék Gazdasági Kollégiumának bírója.

Indoklásban hangsúlyozta: a főváros által hangoztatott felmondási indokok alaptalanok, mert ha az önkormányzat valóban talált kivetnivalót a cég teljesítése kapcsán, akkor nem csak évekkel később, hanem azonnali hatállyal kellett volna intézkednie.

A Mahir Cityposter Kft. ügyvédje, Magyar György is ezzel érvelt:

„Azt a példát szoktam mondani, hogy ha valaki elkésik a munkahelyéről, reggel 8 óra helyett 10 órakor sétál be, akkor nem lehet három év múlva ezért felelősségre vonni és kidobni a munkahelyéről. Azt azonnal kell retorzió alá venni. Itt ez történt. Mindenképpen jogellenes, hogy ilyen módon próbálták, valószínűleg diszkriminatív okokból és egyéb háttérokokból, ezt a felmondást érvényessé tenni. De ez nem sikerült a mai bírósági tárgyaláson.

Az elsőfokú ítélet leszögezi: a szerződés érvényes, Mahir jogszerűen védte meg oszlopait, amikor a főváros az év végén azok elbontása mellett határozott. A főváros fellebbezhet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!