2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Célpont 20:10

Pert nyert a magyar állam ellen a volt főbíró

2016. június 23., csütörtök 17:33, frissítve: csütörtök 17:52

Százezer eurót kell fizetnie a magyar államnak, mert megsértette a Legfelsőbb Bíróság volt elnökének több, személyhez fűződő jogát. A strasbourg-i emberi jog bíróság szerint az igazságszolgáltatás függetlenségét érte támadás akkor, amikor véleményének kifejtése miatt elmozdították a főbírót.

A magyar kormány megsértette Baka András tisztességes eljáráshoz és a szabad véleménynyilvánításhoz fűződő jogát – ezt mondta ki az Emberi Jogok Európai Bírósága másodfokon is, megerősítve az elsőfokú döntést. Az ítélet szerint a volt főbíró jogviszonya jogellenesen szűnt meg akkor, amikor a Legfelsőbb Bíróságot a parlament megszüntette, és helyette a Kúria kezdte meg működését, így a főbíró nem tölthette ki hivatali idejét, ráadásul a jogorvoslati lehetőségből is ki volt zárva.

Baka András 2011-ben többször is bírálta a kormány igazságügyi átalakításait, az emberi jogi bíróság szerint emiatt mozdították el az állásából, ugyanis szakmai kifogás sosem merült fel a munkájával kapcsolatban. A strasbourg-i testület álláspontja szerint ezért alapos okkal lehet mondani, hogy véleményének kifejtéséért érte hátrány, ami különösen aggasztó, ha egy fontos közszereplő esetében történik. Az ítéletben kimondták azt is, hogy Baka Andrást kártérítés illeti meg, ennek összegét 100 ezer euróban, azaz mintegy 31,5 millió forintban határozták meg.

Az emberi jogi bíróság által megítélt összeg két részből tevődik össze. 30 ezer eurót kell fizetnie a magyar államnak az eljárás során felmerült költségek megtérítésére, 70 ezer eurót pedig vagyoni és nem vagyoni kár megtérítésére. Ez a döntés végleges, visszavonhatatlan, rendelkezéseit végre kell hajtani, fellebbezésnek nincs helye ellene – tudósított Arató László Brüsszelből.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!