2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

CPAC Magyarország 2024 13:00

Pert bukott az állam, kártérítés jár Budaörsnek

2017. június 23., péntek 09:36, frissítve: péntek 11:04

A bíróság szerint is igazságtalanul magas szolidaritási hozzájárulást szedtek be a várostól.

Több száz milliót kell fizessen az állam Budaörsnek, mivel elvesztette azt a polgári pert, amelyet a város önkormányzata azért indított, mert nem akarta fizetni az általa igazságtalannak tartott szolidaritási hozzájárulást – áll a Fővárosi Törvényszék ítéletében. Az Index tudósítása szerint a per formailag kártérítési per, amelyben az önkormányzat kára a tőle havonta levont szolidaritási hozzájárulás összege. A magyar állam a perben elsősorban arra hivatkozott, hogy jogalkotás útján okozott kárért nem lehet kártérítést kérni – a döntésnek így elvi jelentősége is van.


A szolidaritási hozzájárulásról egyébként tavaly döntött a kormány, miután az állam átvette az iskolák fenntartását. Ennek költségeire szednek pénzt bizonyos önkormányzatoktól, a díjból nagyjából 21 milliárd forintra számítanak évente. Budaörstől ennek mintegy 10 százalékát, 2,1 milliárd forintot szedtek be – ez a város költségvetésének jelentős hányada. 

Wittinghoff Tamás polgármester azon is felháborodott, hogy a beszedett összegek ellenére az intézményfenntartó idén jelezte, nincs pénz elvégezni a nyári felújítást, karbantartást vagy esetleg fejlesztést, ami mintegy 200 millió forint erejéig kötelező lenne.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!