2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Tárgyalás: lemászott a trágyaaknába, meghalt

2016. január 12., kedd 12:40, frissítve: kedd 15:01

A Pécsi Járásbíróságon megkezdődött annak a két vádlottnak a pere, aki az ügyészség szerint felelős azért, hogy egy sertéstelepen meghalt egy dolgozójuk. A férfi dugulás miatt lemászott egy aknába, ahol kén-hidrogén-mérgezést szenvedett.

Az áldozat karbantartóként dolgozott egy Pécshez közeli sertéstelepen. 2013 nyarán eldugult két hizlalda között a hígtrágya-csővezeték, amelyet a férfi először kollégájával próbált megjavítani, majd a vízszolgáltató segítségét kérte. A vezetékből zajt hallott, ezért lemászott a két és fél méter mély gyűjtőaknába, ahol a trágya magas kén-hidrogén-szintje miatt elvesztette az eszméletét. Kórháza szállítása után egy hónappal meghalt.

„A kén-hidrogén okozta tüdőkárosodás, és agyi oxigénhiányos állapot visszafordíthatatlanul vezetett az agyhalál beálltához. A mérgezés és az agyhalál beállta közt közvetlen ok-okozati összefüggés van” – mondta Csonka László, a Pécsi Járási Ügyészség ügyésze.


Az ügyészség a munkavédelmi előírásokért felelős munkavállalót és a telep vezetőjét foglalkozás körében elkövetett, halált okozó veszélyeztetéssel vádolja. A hatóság álláspontja szerint a biztonsági követelmények szabályozása nem volt megfelelő.

A vádlottak vallomását nem rögzíthettük, mert a bíró nem engedte. Annyi kiderült, hogy egyikük sem vallotta magát bűnösnek. A tárgyaláson a sértett édesanyja polgári peres úton 20 millió forint kártérítési igényt jelentett be.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!