2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:35

Pénzlehívás: így a választások előtt semmi sem véletlen

2016. szeptember 17., szombat 16:56, frissítve: szombat 18:33

Kampánycélokat fog szolgálni a Pest megyének beígért 80 milliárd forint – állítja Gödöllő polgármestere. Gémesi György szerint ugyanis nem véletlen, hogy az országgyűlési választások évében a legmagasabb a lehívható összeg. Budaörs első embere kevésnek tartja a támogatást, szerinte a megyében több elmaradottabb település van, mint amennyi forráshoz juthat.

Az Európai Bizottság 2014-ben fogadta el a regionális támogatási térképet, amely szerint Pest megye már nem részesülhet a kiemelt támogatásokból. „A kormány elfogadta Pest megye fejlesztési koncepcióját. Mint ismeretes, az Európai Bizottság döntése alapján Pest megye már nem részesülhet kiemelten európai uniós forrásokból, ezért a Pest megyei települések 2016 és 2021 között egy fejlesztési programot kértek a kormánytól. 80 milliárd forinttal fogja célzott eszközzel támogatni a magyar kormány Pest megye fejlesztéseit” – tájékoztatott Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A kormány 2018-ig évente növeli a támogatás mértékét. Idén 5, jövőre 25, a választás évében pedig 50 milliárd forintos támogatást biztosít a régióban.

A támogatás nem mindenkinek és nem egyenlő mértékben jár. A kormány csak nekik biztosítana támogatást. Arról azonban még nem született döntés, hogy ebből ki, milyen mértékben részesülhet.

„Ahány önkormányzati vezető, annyiképpen értékelik ezt. Teljes a bizonytalanság a tekintetben, hogy ezt hogyan fogják majd szétosztani. Ha belegondolunk abba, hogy egy teljes megyére, 3 vagy 6 évre – mert ez sem derül ki pontosan –, van, aki reménykedik, hogy ez nagyobb összeg. Ez egy nagyon nagy számnak tűnik az egyszerű halandó számára, de egy teljes megyére 80 milliárd 3 évre elosztva az nem egy olyan nagy összeg, sőt, nyugodtan mondhatom, hogy kicsi összeg ahhoz képest, amekkora problémák vannak az elmaradott térségekben” – mondta Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere.

A legtöbb támogatást az országgyűlési választások évében lehet lehívni, ez már csak a kampányról szól –állítja Gödöllő polgármestere, aki egyébként a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke is.

„Minden pénz jól jön, hogyha az önkormányzatokhoz megy, bár ennek a pénznek csak egy része lesz önkormányzatok által felhasználható. Az viszont világosan látszik, hogy a hároméves támogatási ütem utolsó fázisa, 50 milliárddal, 2018-ban megy és ez pedig nyilván felveti annak a kérdését, hogy ez kicsit a kampány érdekeit szolgálja. Nyilván ehhez joga van minden kormánynak és minden erőnek, de azért ez egy kicsit árnyalja ezt a kérdést” – Gémesi György, Gödöllő polgármestere.

A településvezetők egyébként abban bíznak, hogy a 80 milliárdos keret felülről nyitott, így a támogatás mértéke növelhető lesz.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!