2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

CPAC Magyarország 2024 12:40

„Pénz kérdése a gyógyítás és az egészségügy megreformálása”

2016. december 15., csütörtök 18:11, frissítve: kedd 16:08

Többletforrások nélkül nem állítható meg a kórházak adóssága a beszállítók szakmai szövetsége szerint. A szervezet elnöke szerint a hatékonyság növelése és az ésszerűbb gazdálkodás feltételeinek megteremtése sem megy pénz nélkül. A kormány csak a harminc napon túli tartozásokat vállalja át a kórházaktól.

Egy bizonyos fajta csípőprotézisből négyezer darabot rendelnek évente a kórházak, amelyek kétszázmillió forinttal tartoznak az eszközt gyártó vállalkozásnak. Az újbóli adósságrendezés nélkül a kft. a csőd szélére került volna.

„Ez körülbelül fél-háromnegyed évig szokott elég lenni a költségvetésünkben, még kölcsönt nem kellett felvennünk a likviditási problémák miatt, de szeretnénk a jövőben nyugodtabban dolgozni” – mondta el Blaskovics Gábor, a Metrimed Orvosi Műszergyártó Kft. ügyvezetője.

A kórházak adóssága mindaddig újratermelődik, amíg a kormány nem áldoz több pénzt az egészségügyre – mondja a beszállítók szövetségének elnöke.

„Ez egy nagyon nagy óceánjáró, ebbe nehezen lehet fordítani a hajó kerekét, de szükséges, hogy forduljon, hogy hogy lehetne hatékonyabban felhasználni a pénzeket, amik oda kerülnek, hogy lehetne a gyógyítást, az egészségügyet úgy megreformálni, hogy kevesebb betegség legyen, rövidebb idő alatt lehessen gyógyítani, ez mind pénz kérdése” – nyilatkozta Steiner Arnold, a Magyar Medikai Gyártók és Szolgáltatók Klaszter elnöke.

Október végén a klinikák, a kórházak, a rendelőintézetek és az egészségügyi háttérintézmények teljes adóssága megközelítette a 62 milliárd forintot az államkincstár adatai szerint. Az összeg kétharmada harminc napon túli tartozás, amelyet átvállal a költségvetés.

„Ebben az esztendőben úgy biztosítjuk a többletforrásokat, ugye, kifizetjük az összes harminc napon túli számlát, hogy egy támogatási megállapodást kötünk a kórházakkal, és természetesen a magas adósságot termelő kórházak Kehi-vizsgálatra számolhatnak, minden egyes számlát le fogunk ellenőrizni” – közölte Lázár János.

Az adóslista élén változatlanul a Honvédkórház áll, amelyet a fővárosi Péterfy Sándor utcai kórház követ.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!