2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Péntektől országos Tesco-sztrájk jöhet

,

2017. augusztus 22., kedd 14:20, frissítve: kedd 16:50

Országos sztrájk jöhet a Tescónál, ha az áruházlánc vezetése és a szakszervezetek csütörtöki utolsó tárgyalásán sem születik megállapodás a bérekről. A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete a munkakörülmények javítása mellett legalább 25 százalékos béremelést követel. Az érdekképviseletek közben úgy tudják, hogy a Tesco félezer dolgozó elbocsátásával fenyegetőzik.

Hosszú, tömött sorok az egyik budapesti Tesco áruház pénztárainál – a videofelvételek tavaly készültek, ám a szakszervezetek szerint a létszámhiány miatt most is rendszeresek a sorok. Adataik szerint ugyanis Magyarországon egy áruházban feleannyian dolgoznak, mint Ausztriában és harmad annyian, mint Németországban. A legalacsonyabb keresetűek helyzetét ugyan javította a minimálbér és a garantált bérminimum év eleji emelése, a Tesco pedig szeptembertől ezenfelül bruttó 11 ezer forinttal, 176 ezerre emeli a bérüket.

„Mi azt szeretnénk, hogy gyakorlatilag a legalacsonyabb béren foglalkoztatottak munkabére legalább érje el a bruttó 200 ezer forintot, az nettó 130 ezer forint. A másik az, hogy a munkáltató gyakorlatilag az áruházak létszámát figyelembe véve átlagosan 15 százalékkal növelje a létszámot” – jelentette ki Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke.

A másik sztrájkra készülő szakszervezet vezetője szerint azonban nemhogy létszámbővítés nem lesz, hanem egyenesen elbocsátás jöhet.

„A központ, ahol ezer ember dolgozik, csak 125 ember kapott béremelést. És most is ott tart, hogy a központban nem kell senkinek emelni. Majd erre jött az a hír a dolgozóktól, hogy hát persze, mert 500 embert le akarnak építeni” – mondta a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke, Sáling József.

Ezt a cég hivatalosan nem erősítette meg és a Hír TV erre vonatkozó kérdéseire sem reagáltak.

„Nem tekintjük másnak ezt az információt, mint a munkáltató részéről a dolgozók megfélemlítésének, hogy amennyiben a követeléseikért akár a sztrájk eszközét is igénybe veszik, akkor a munkájukat fogják elveszíteni. Szeretném innen üzenni, hogy ez egy fenyegetés, ennek semmi realitása nincs, hisz ismert, hogy a Tesco munkaerőhiánnyal küszködik” – mondta Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke.

A szakszervezetek szerint a több mint 16 ezer főt foglalkoztató Tescónál ezek az intézkedések évente 14 milliárd forintos többletkiadást eredményeznének. A felek legközelebb csütörtökön ülnek le tárgyalni, és ha nem születik megállapodás, akkor péntektől országos sztrájk is jöhet. Az érdekképviselet szerint lesznek olyan áruházak, amelyek a munkabeszüntetés idején ki sem nyitnak majd.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!