2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Pedagógia érettségi: a család élén a családfő áll!

2017. május 15., hétfő 22:02, frissítve: kedd 08:13

Mást gondol a családügyi államtitkár a nők szerepéről, mint az érettségi feladatok összeállítói. Novák Katalin a család nemzetközi napján jelentette be, hogy a kormány pénzt ad a nők képzésére az önkormányzatoknak. A pedagógia érettségi egyik mintafeladata közben olyan családmodellről értekezik, amelyet régen meghaladott az idő.

A dolgozó szülők napja egybeesik a család nemzetközi napjával. A kezdeményezés Magyarországról indult, az ötletgazda egy gyesről visszatért nő volt.

„A részmunkaidő, a távmunka, az otthonról dolgozás, ez mind létező lehetőség, amit mi tehetünk mint cég, hogy ösztönözzük ezeknek az igénybevételét, hiszen mi is hiszünk a teljesítményfokozó rugalmas munkahelyben. De ezenfelül is biztosítunk lehetőségeket, például a családbarát iroda kialakítása, de a baba-mama parkolót is említhetném. Szervezett programok épültek még aköré is, hogy az éppen gyesen lévő apukák vagy anyukák kapcsolatban maradjanak a céggel, tájékoztatást kapjanak a cégről, hogy minél inkább segítsük a munkába való visszatérésüket, integrálásukat” – mondta el a GE Hungary ügyvezető igazgatója, Bársony Farkas.

A Magyar Tudományos Akadémián a parlamenti pártok képviselőit ültette egy asztalhoz a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom. A mozgalom azért küzd, hogy meg is szülessenek azok a gyermekek, akiket szüleik elterveztek.

„A szociális kiadásokon belül 12 százalék, ami családtámogatásra megy. Ez tényleg elég magas Európában, mert a visegrádi országokat előzzük ezzel. Sőt Európában is harmadikok vagyunk, ez egy szép szám. De hogyha azt nézzük, hogy ez a szociális támogatásokból jön, és hogyha azt nézzük meg, hogy összességében milyen hatással van akár csak a csok kapcsán is, hogy a felső rétegeket célozza, ez nagyon kisszámú, néhány tízezer ember, aki ezt igénybe tudja venni” – hívta fel a figyelmet az LMP országgyűlési képviselője, Ikotity István.

Az állam a közelmúltban meghatározta a család fogalmát. A definíció a pedagógia érettségi egyik mintafeladatában olvasható a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal honlapján.

E szerint a család olyan hierarchikus közösség, amelynek élén a családfő áll, a fontos kérdésekben az ő szava a döntő. Annyit megengednek, hogy az egyre gyakoribb válások miatt a XXI. században a nők is lehetnek családfők.

„A család élén a családfő áll, ez hierarchikus viszonyt fejez ki a családtagok között, amely értelmében a családfő irányító szerepet tölt be a családban, az ő szava a döntő a legfontosabb kérdésekben. A családfő szerepét hagyományosan a férfi, férj, családapa töltötte be” – áll a megoldókulcsban.

„Egy érettségi feladatsornál a diákokat hogyan szembesítik azzal, hogy értékrendbeli különbségeket próbálnak a diákok felé közvetíteni és úgy megfogalmazni, ami én szerintem jóérzésű embernél kiveri a biztosítékot. Felháborítónak tartom és gusztustalannak, úgy hogy ma Magyarországon több százezer olyan család van, ahol az édesanya egyedül neveli a gyermekeit, és ma a született gyermekek majdnem 50 százaléka élettársi kapcsolatból születik” – véli Bangóné Borbély Ildikó MSZP-s országgyűlési képviselő.

Az érettségi mintafeladatból az olvasó azt is megtudhatta, hogy az állam olyan közösséget tart családnak, amely különnemű tagokból áll, és ahol a tagok között leszármazotti kapcsolat van. Az egyneműek élettársi kapcsolata tehát a definíció szerint nem család, ahogy nem alkot családot az a házaspár sem, amelynek nem születhetett gyermeke.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!