2024. 05. 22. Szerda Júlia, Rita napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

A Sajdik 03:00

Belföld

Paul Lendvai lejárató filmje félrevezeti a nézőket

Prőhle Gergely szerint félő, hogy a Paul Lendvai fémjelezte lejárató összeállítás félrevezeti a tájékozatlan nézőket. A bécsi magyar nagykövet hivatalosan is tiltakozni fog a film miatt.

Nem kell túlértékelni az osztrák közszolgálati csatornán megjelent, Magyarországot lejárató dokumentumfilmet – mondta a Hír Televízió Rájátszás című műsorában Prőhle Gergely. A helyettes külügyi államtitkár szerint azonban félő, hogy a film félrevezeti a tájékozatlan nézőket.

Prőhle Gergely szerint a film célja az alkotók szempontjából nyilván az, hogy képet adjon a jelenlegi magyarországi hangulatról. Az államtitkár továbbá aggodalmát is kifejezte, mert mint fogalmazott, „megint annak lehetünk tanúi, hogy sajátos propagandisztikus módszerekkel, úgymond furcsa átkötésekkel a jelenlegi Fidesz-kormány össze lett mosva a Jobbikkal mint ellenzéki párttal”.

A nagykövet tiltakozni fog Paul Lendvai filmje miatt

A bécsi magyar nagykövet fogja jelezni az osztrák kormánynak, hogy súlyosan ronthatja a két ország diplomáciai kapcsolatait az Ausztriában élő Paul Lendvai dokumentumfilmje. Az osztrák közszolgálati televízióban szerda este bemutatott lejárató film alkotói azt próbálták ábrázolni, hogy Magyarországon egy nacionalista, populista rezsim uralkodik, egyre terjed az antiszemitizmus és kényszermunkára hajtják a romákat.

Ungváry Rudolf formál véleményt

A dokumentumfilm részleteinek bemutatására a Hír TV nem kapott engedélyt. Az 50 perces összeállításban az egyik véleményformáló Ungváry Rudolf, aki korábban a Demokratikus Charta egyik tüntetésén így szónokolt: „lassan mondom, hogy mindenki értse, a ku…a anyját annak, aki az én magyarságomat kétségbe meri vonni". A filmben Ungváry azt állítja, hogy aki az Orbán-kormánnyal szemben kritikát fogalmaz meg, azt az állam ellenségének kiáltják ki.

Bauer és Gyurcsány is megszólalt

Az alkotók Bauer Tamást mint közgazdászt szólaltatták meg. A Gyurcsány-párt alelnöke azt fejtette ki, hogy szerinte Orbán Viktor kormánya unióellenes. Természetesen a Demokratikus Koalíció elnöke is hosszan elmondhatta véleményét: Gyurcsány Ferenc Putyinhoz hasonlította a miniszterelnököt. A film narrátora kész tényként kezelte, hogy a jelenlegi kormány leépíti a demokráciát, és több ciklusra bebetonozza a hatalmát a választási rendszer átalakításával. A kormány részéről csak Martonyi János reagálhatott nagyon röviden.

A „Nemzeti álmok, avagy Magyarország búcsúja Európától” című filmet szerda este vetítette le az osztrák közszolgálati csatorna. Utána vitaműsort sugároztak, amelyre meghívták Budapestről a helyettes külügyi államtitkárt is. Szerinte a film egyoldalú, részrehajló és féligazságokat tartalmaz, ezért megteszik a megfelelő lépéseket.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Amikor Magyar Pétert elkapja az ideg + videó

Amikor Magyar Pétert elkapja az ideg + videó

Egy bőrövvel hozta a ki a sodrából Magyar Pétert egy nő Szentendrén. A baloldali politikus mögé állt, majd magasba tartott egy bőrövet, hogy az eseményt rögzítő kamera is jól lássa.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!