2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Magyar retró 1.

Következik:

Híradó 12:00

Párttá alakul a Momentum

2017. február 8., szerda 17:08, frissítve: szerda 17:25

A Fideszt és Orbán Viktort sejti a Határ úti rendőri akció hátterében az Együtt. Aktivistáik népszavazási aláírásgyűjtő standjánál kedden vonultak fel rendőrök, a BRFK szerint egy körözött személyt kerestek. A Momentum Mozgalom gyűjtése egyébként 100 ezer aláírás felett van, ebben a számban azonban még nincsenek benne a pártok által gyűjtött szignók. Közben az is kiderült, a mozgalom párttá alakul, aktivistáik hamarosan országjárásra indulnak.

Szippantós autó egy 16. kerületi rendelő előtt – az erről készült képet az Együtt töltötte fel a Facebookra. A párt azt írta: az intézet vezetője először rendőrt hívott, arra hivatkozva hogy az aláírásgyűjtés zavarja a mentők munkáját, később pedig duguláselhárítást emlegetve tartálykocsiért telefonált. Egy másik képen pedig rendőrök állnak az Együtt standjánál a Határ úti aluljáróban, akadályozva az aktivistákat.

Az ellenzéki párt aktivistái folytatják az aláírásgyűjtést, de a történteket nem hagyják annyiban. Juhász Péter szerint a rendőrség ma Orbán Viktor új munkásőrsége. „Az Együtt a tegnapi atrocitás kapcsán, a Fővárosi Választási Bizottsághoz fog fordulni. Mert ez a választás rendjének megsértése, amikor karhatalommal lehetetlenítik el az embereknek, hogy kifejezzék alkotmányban biztosított jogukat, miszerint szeretnének népszavazást” – közölte az Együtt elnöke.

A rendőrség az ügyben nem nyilatkozik, a Budapesti Rendőr-főkapitányság közleménye szerint egy körözött személy miatt intézkedtek, és szerintük az egyenruhások nem akadályozták az Együtt aktivistáit.

A Fidesz frakcióvezetője mást lát az Együtt panasza mögött. „Minden olyan bejelentés, amit nem követnek ilyen konkrét intézkedések, akkor hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy nagyon rosszul megy az aláírásgyűjtés. Hogy valamilyen mondvacsinált okra hivatkozni kell, mert ugye az nagyon kínos, ha valaki azt mondja hogy megpróbáltuk, nem sikerült összegyűjteni, mi még erre sem vagyunk elég erősek” – fogalmazott Kósa Lajos.

A Momentum Mozgalom közben párttá szerveződne. Az alelnök azt mondta: véget vetnének a bal- és jobboldali szavazók és pártok marakodásának, valamint felhagynának a szappanopera-politizálással. A Medián felmérése szerint már mérhető is a Momentum. A mozgalmat a teljes népesség 1, a biztos pártválasztóknak pedig a 2 százaléka támogatja.

„Egyrészről egy szolgáltató pártban, egy szolgáltató közösségben gondolkodunk. Ami mind kifelé, a választópolgárok felé, mind pedig befelé szolgáltat. Az a lényeg, és ezt szerintem eddig is megmutattuk, hogy a cselekvés álljon a középpontban. Mert cselekvéssel tudunk csak változtatni, és nem egyszerű beszéddel, nem csak szavakkal. Szóval mi azt szeretnénk, ezért is kezdünk országjárásba már most szombaton, hogy a cselekvés kisköreit hozzuk létre szerte az országban” – fogalmazott Soproni Tamás alelnök.

A népszavazáshoz 138 ezer hiteles aláírásra van szükség, a gyűjtés a legfrissebb adatok szerint 100 ezer szignó felett lehet – és ebben még nincsenek benne az ellenzéki pártok által gyűjtött aláírásgyűjtő ívek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!