2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Pártállamot emlegettek Orbán felszólalása után

2016. február 15., hétfő 19:21, frissítve: szerda 10:04

Pártállamot, összeszerelő országot és kormányzati megszorításokat emlegettek az ellenzéki pártok frakcióvezetői a miniszterelnök felszólalása után. Nem a politikusoknak, hanem a tanároknak üzente meg viszonválaszában Orbán Viktor, hogy béremelésre nincs több pénz.

Schiffer András kapcsolt a leggyorsabban a frakcióvezetők közül. Az LMP-s politikus szerint az Orbán-kabinet az elődök neoliberális gazdaságpolitikáját folytatja. „A magyar kormány kilencszer annyi pénzt ad a multiknak, mint egy hazai kis- és középvállalkozásnak azért, hogy az ide betelepülő összeszerelő cég a németországi munkásbérnek az ötödéért-hetedéért robotoltassa a magyar munkaerőt. Ez a német nagyvállalatok cselédjévé teszi a magyar munkavállalókat. Amikor ön Szaúd-Arábiában Kóka János által megtámogatva a magyar munkások bérére alkuszik, akkor a magyarok millióit ítéli rabszolgasorsra” – fogalmazott felszólalásában Schiffer András.

A Jobbik elnök-frakcióvezetője megerősítette: pártja olyan alaptörvény-módosításhoz nem adja a nevét, amely terrorveszélyre hivatkozva alapvető szabadságjogok korlátozására hatalmazza fel a kormányt. „Magyarországon két dologtól félnek az emberek: az egyik a migráció és a terrorizmus, a másik pedig az önök javaslata után a pártállami idők visszatérése. Önök úgy próbálják az egyik félelmet enyhíteni, hogy a másik félelmet, a pártállam visszatérését megerősítik” – jelentette ki Vona Gábor.

Orbán továbbra is elégedett a kormányzással

Folytatja a kerítésépítést a kabinet a déli határon – jelentette be a kormányfő napirend előtti felszólalásában a parlament tavaszi ülésszakának nyitónapján. Orbán Viktor továbbra is elégedett a kormányzás eddigi teljesítményével. A miniszterelnök azt hangoztatta, ami a propagandaplakátokon is olvasható, hogy a magyar reformok működnek. Bővebben >>>

Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint a hétvégi tanártüntetés megmutatta, hogy a magyaroknak elegük lett a megszorításokból. „Azért tüntettek, mert az önök intézkedései nyomán Magyarországon az oktatásban, az egészségügyben és a szociális ágazatban pénzelvonások milliárdjai történtek az elmúlt években. Hadd mondjak néhány számot. 85 ezer forinttal kevesebbet fordítanak egy általános iskolás oktatására, 195 ezer forinttal kevesebbet fordítanak egy középiskolás és 212 ezer forinttal kevesebbet egy egyetemista oktatására. Maguk a jövőt veszik el a gyermekeinktől” – fogalmazott Tóbiás József. A szocialista politikus felszólalása végén állva maradt, hogy szolidaritását fejezze ki a pedagógusokkal. Példáját több baloldali képviselő is követte.

„Az emberek jövedelmi viszonyai százszor jobbak, mint az önök kormányzása alatt volt” – mondta Kósa Lajos. A Fidesz frakcióvezetője nem hagyta szó nélkül az MSZP elnökének szavait: „Minden olyan esetben, amikor önök a közalkalmazottak béréről beszélnek, és szakítanak a folyamatos hazudozással, akkor nem azt kellene mondani, hogy »kedves dolgozók, szeretnénk újra és újra bocsánatot kérni tőletek, nem lett volna szabad elvenni a tizenharmadik havi bért, nem kellett volna elvenni a tizenharmadik havi nyugdíjat, bevezetni a lakásadót és kiszolgálni az IMF-et, hogy több pénzt vigyenek ki az országból, mint bármely kormány alatt előtte«?” – fogalmazott a Fidesz frakcióvezetője.

A miniszterelnök viszonválaszában azt kérte a tanároktól is, hogy ne vonják kétségbe a kormány eddigi lépéseit. „Megnéztem a huszonöt pontos követelést, kiszámoltattam az államkincstárral, abban 18 százalékos fizetésemelés van. Én nem vitatom és nem sokallom, hogy a pedagógusok a 40 és 27 százalékos béremelés után újabbat akarnak. Megértem ezt, de ebben a pillanatban nem lehetséges. Ne helyezzék a kormányt bérnyomás alá, mert ennek nem tudunk eleget tenni” – üzente Orbán Viktor. A kormányfő hozzátette: bízik abban, hogy a pedagógusok követeléseit a köznevelési kerekasztal rendezi.

Tekintse meg Orbán Viktor teljes beszédét és a parlamenti pártok frakcióvezetőinek reakcióit:

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!