2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Parkolás: megszűnik az ötperces türelmi idő

,

2016. március 5., szombat 10:35, frissítve: vasárnap 11:48

Nem lehet utólag bemutatni a parkolójegyet Budapesten egy új rendelet szerint. Így megszűnik az ötperces szabály: eddig ennyi türelmi időt adott a rendelet az autósnak, hogy elsétáljon a parkolóóráig. Ha az ellenőr eközben büntetett, utólag bemutathatta a sofőr a jegyet az ügyfélszolgálaton. Mivel erre már nem lesz lehetőség, az autós nem tudja igazolni, hogy a büntetés jogtalan volt.

Már nemcsak az a sofőr számíthat Mikulás-csomagra a fővárosban, aki nem vált jegyet, hanem az is, aki épp a parkolóórát keresi, amikor jön az ellenőr. Február 17-én változott a parkolási rendelet. A fővárosi önkormányzat két korábbi passzust is törölt: megszüntette az ötperces türelmi időt és az utólagos jegybemutatást. „A Kúria döntésén alapul a probléma. Ha még Magyarországon valamit ez számít. A jogalkalmazónak nem áll módjában megváltoztatni, így érvénybe fog lépni” – mondta Tarlós István.

A liberálisok szerint azonban a Kúria szeptemberben csak a parkolójegy utólagos bemutatásának ötnapos határidejét találta törvényellenesnek és azt, hogy havonta csak egyszer lehetett a jegyet büntetés esetén bemutatni. Az ötperces türelmi időt nem korlátozta. „Egyeztettünk a jogászainkkal, mindenki azt mondta, hogy alkotmányellenes, törvénysértő a rendelkezés, úgyhogy a Magyar Liberális Párt az Alkotmánybíróságon megtámadja, hiába nyilatkozott úgy Tarlós István, hogy a rendelkezés majd kiállja az idő próbáját” – közölte Szabadi Viktor, a liberálisok budapesti választmányának elnöke.

A fővárosi parkolási rendelet ellentétes lehet a KRESZ szabályaival is.

„– Ha megérkezek egy várakozóhelyre 8 és 18 óra között hétköznap, 8 és 14 óra között szombaton, és ki van téve, hogy ott fizetnem kell, akkor abban a pillanatban el kell mennem megvenni a jegyet.
– De ez idő alatt nem büntethetnek meg?
– Nem, nem. […] A várakozás fogalmánál gyakorlatilag ilyet a KRESZ nem ír, nem is lenne életszerű, nem is lenne megoldható”

– nyilatkozta Németh György, a Járművezető-szakoktató és Képzőszervek Országos Egyesületének elnöke.

A Hír TV által megkérdezett ügyvéd szerint nem végrehajtható a fővárosi rendelet. „Ez a hatályos közgyűlési rendelet szerintem nem végrehajtható, nem számon kérhető! Hiszen kiszállok a kocsimból, elmegyek az adott esetben 50 méterre lévő parkolóórához, megvásárolom a jegyet, esetleg az a parkolóóra hibás, megkeresem a másikat, ezalatt megbüntetnek… Nyilvánvaló, hogy ezt a követelést nem lehet érvényesíteni jogszerűen. Akkor sem, hogyha a közgyűlési rendelet törölte a türelmi idővel kapcsolatos rendelkezést” – vélekedett Kovács Kázmér.

A fővárosi önkormányzat szerint azért kellett lépni, mert egyre több sofőr kerülte meg a parkolási díjat az utólagos jegybemutatással.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!