2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Sissi zsiráfjától a biodómig 03:00

Így változik a parkolási bírság

2015. november 18., szerda 11:06

Civil szervezetek mellett a korábbi ombudsman is küzdött azért, hogy ne csak mikuláscsomagot, hanem hivatalos levelet is kapjanak az autósok. Egy törvénymódosító javaslat szerint a postai értesítő kézbesítésétől kezdene el ketyegni az a 15 nap, amelyen belül a kisebb bírság érvényes.

Civil szervezetek mellett a korábbi ombudsman is küzdött azért, hogy ne csak mikuláscsomagot, hanem hivatalos levelet is kapjon a jármű tulajdonosa vagy üzembentartója a bírságról. Egy törvénymódosító javaslat szerint a postai értesítő kézbesítésétől kezdene el ketyegni az a 15 nap, amelyen belül a kisebb bírság érvényes. Az autós ilyenkor megússza az egy napi parkolási díjjal és a plusz két óra büntetéssel. Ha a 15 napból kicsúszik, akkor az óradíj negyvenszeresét kell leszurkolnia, ami Budapesten a húszezer forinthoz közelít.  


Az érdekvédők sok száz panaszt kaptak olyan autósoktól, akik csak a magasabb bírságról kaptak értesítést.
„Mi ezekkel a dolgokkal már évek óta házaltunk az ombudsmannál. Megkerestünk pártokat is. Valahonnan révbe ért, és nagyon örülünk ennek a módosításnak” – mondta Legin István, az Emberibb Parkolásért Mozgalom alelnöke.

Egy jogász azt mondta a hír TV-nek, hogy a jogalkotó szándéka jó, de ő nem a kézbesítés kifejezést használná a jogszabályban. „El lehet azt játszani, hogy nem veszem át a levelet, mivel a parkolási társulás nem hatósági feladatot lát el, semmilyen kézbesítési vélelem nem vonatkozik rá. Gyakorlatilag az elévülési idő végéig játszhatok ezzel, hogy nem veszegetem át a leveleket és soha nem fog beállni a fizetési esedékesség napja” – fogalmazott Pálvölgyi Miklós ügyvéd.

A parkolási társaságoknak 60 napon belül kell levélben értesíteniük az autóst a bírságról.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!