2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

CPAC Magyarország 2024 13:00

Papcsák: A pénzosztásokért az alapítvány vezetői a felelősek

2016. április 29., péntek 15:41, frissítve: péntek 22:59

Nem vásárolt törvénytelenül ingatlanokat a Magyar Nemzeti Bank – mondta a Hír TV-nek adott interjúban Papcsák Ferenc, a felügyelőbizottság elnöke. Szerinte nincs ok arra, hogy bármelyik ingatlan vásárlása esetében feljelentést tegyenek. Közölte: jelenleg folyamatban van az a vizsgálat, amely az MNB alapítványainak létrehozására irányul, de szerinte a pénzosztásokért nem a jegybank felügyelőbizottsága, hanem az alapítvány vezetői a felelősek. A testület egyébként mai ülésén elutasította Nyikos László ingatlanvásárlásokkal összefüggő jelentését.

Papcsák Ferenc osztja Lázár János kancelláriaminiszter véleményét, aki korábban úgy fogalmazott: aki a jegybankot támadja, az a forintot veszélyezteti. Az MNB felügyelőbizottságának elnöke a Hír TV-nek adott interjúban jelentette be, hogy a testület pénteki ülésén jogszerűnek találta a jegybank Értéktár programját. Papcsák Ferenc hozzátette: az MNB ingatlanvásárlásaival kapcsolatos jelentéseket viszont elutasították.

„– Nyikos László etikai aggályait fejezte ki, természetesen kérdezzék meg őt is…
– Akkor nem lesznek feljelentések az ingatlanvásárlások miatt?
– Én nem látok ilyen körülményt, és ő sem állította ezt. Viszont az ő jelentését az fb nem fogadta el, de facto nem fogadta el. Jogilag nem fogadta el, mert nem tartotta értékelhetőnek.”

Papcsák Ferenc szerint az MNB az ingatlanvásárlások során felelősséggel gazdálkodott, mert azok megtérülő befektetések.

A testület elnöke nem árult el részleteket az MNB-alapítványokkal összefüggésben jelenleg is folyamatban lévő vizsgálataikról.

„– Szeretnék még júniusban tárgyalni ezt az anyagot. Arra, hogy ott mi történt, nincs rálátásom.
– Bármilyen olyan eset már szembejött, körülmény, ami miatt feljelentést fognak tenni?
– Nem láttam ilyen körülményt.”

Papcsák Ferenc nem beszélt sem Szemerey Tamás, sem Mészáros Lőrinc cégeiről, sem pedig a Vs.hu pályázatairól.

„– Önálló jogi személyiséggel rendelkező munkaszervezetről van szó…
– És akkor azt sem tudja megmondani, hogy volt-e pályázat, például a Vs.hu mellett ki pályázott még?
– Nincs ilyen tudásom…
– Ki tudja megmondani?
– A választ a kuratórium és vezetése tudja.

Papcsák Ferenc szerint az MNB felügyelőbizottságának nem feladata vizsgálni, hogy az alapítványok milyen módon írtak ki pályázatokat, és azt sem, hogy azokon kik és milyen szempontok alapján nyertek. „Folyamatban van egyrészt az alapítványok létrehozásának, másrészt a vagyonrendelés körülményeinek a vizsgálata. E tekintetben azt tudom megfogalmazni, hogy az alapítványok önálló jogi személyiséggel rendelkeznek, saját vezető, illetve felügyelő testülettel rendelkeznek, az ottani döntésekért az ottani személyek felelnek” – jelentette ki.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!