2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Pánikhangulat lett úrrá a tiszavasvári romákon

2016. február 17., szerda 21:29, frissítve: szerda 23:41

Pánik tört ki a tiszavasvári romák között kedden, miután a városban is bevezetnék az érpataki modellt. Az önkormányzat hétfőn kötött együttműködési megállapodást a magát jogvédő szervezetnek nevező Becsület Légiója Egyesülettel. A közbiztonságot akarják javítani.

„Mintavárossá fogjuk tenni Tiszavasvárit!” – Párttársainak és az önkormányzati választási győzelmet ünneplőknek ígérte ezt Vona Gábor hat éve. A közbiztonság azóta sem javult jelentősen. A település polgármestere a Jobbiktól kért segítséget, a párt alelnöke pedig a hétfői önkormányzati ülésen már arról beszélt, hogy a zéró toleranciát hirdető érpataki modellt hogyan lehetne alkalmazni Tiszavasváriban.

„Mi szeretnénk azt elérni, hogy a hatóságok lépjenek fel hatékonyan, hangolják össze egymással a tevékenységüket, mert csak így lehet ezeket az áldatlan állapotokat felszámolni” – fogalmazott Volner János, a párt alelnöke.

A tiszavasvári önkormányzat hétfőn alá is írta a közrend betartására vonatkozó együttműködési megállapodást a magát jogvédő szervezetnek nevező Becsület Légiója Egyesülettel, amelynek az elnöke az érpataki polgármester.

„Itt van egy áramlopás. Most is itt járőröztek a rendőrök, nyilván ők nem veszik észre. Tehát hogyha mi észreveszünk egy jogsértést, akkor nyilván ennyit csinálunk, hogy ezt a jogsértést dokumentáljuk, fényképpel, videó formájában, utána pedig a hatóságok – jelen esetben a rendőrség – tudomására hozzuk. Gyakorlatilag így gondoljuk erősíteni, tehát ebből áll az ilyen közrendvédelmi dolog, tehát semmilyen közrendvédelemmel kapcsolatos feladatot át nem veszünk” – magyarázta Orosz Mihály Zoltán, az egyesület elnöke.

A település romái kedden pánikba estek. A roma szülök százszámra vitték haza az alapítványi iskolából a gyerekeket, a városháza előtt gyülekezőket pedig a polgármesternek kellett lenyugtatnia.

„Azt mondták, hogy félnek attól, hogy a gyerekeket elviszik. A mai napig nem tudom, hogy kikre értették, hogy kik viszik el és hova viszik el. Tehát szerintem egy kicsit ilyen pánikhangulat vagy hangulatkeltés történt” – nyilatkozta Kerekesné Lávai Erika, a tiszavasvári Magiszter Alapítványi Iskola vezetője.

A szocialisták szélsőjobboldali pánikkeltésnek nevezték a történteket és belügyminiszteri vizsgálatot követelnek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!