2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Belföld

PANGEA: 150 millió forintnyi hamis tablettát foglaltak le

180 ezer darab, összesen 150 millió forint értékű hamis tablettát foglaltak le a hatóságok egy nemzetközi akció keretében Magyarországon. A PANGEA elnevezésű akciósorozatban 116 ország csaknem 200 hatósága vett részt, a cél pedig a hamis gyógyszerek és azok terjesztőinek kiszűrése volt. Világszerte 4 milliárd forint értékben 500 tonna hamis tablettát foglaltak le.

  • PANGEA: 150 millió forintnyi hamis tablettát foglaltak le

Világszerte 116 ország, köztük Magyarország 200 hatósága tartott nemzetközi razziát a 11. Pangea akció keretében október 8-a és 16-a között. A cél a hamis gyógyszerek és azok terjesztőinek felderítése volt.

„A NAV már több éve részt vesz a Pangea akcióban, ami mint tudjuk egy nemzetközi gyógyszerhamisítás elleni akció. A NAV pénzügyőrei ebben az évben nyolc esettel és 15 ezer dollárnyi lefoglalt illegális gyógyszerkészítménnyel járultak hozzá az akció sikeréhez” – mondta Leopold Róbert, a NAV vám- és jövedéki szóvivője.

A gyógyszerhamisítás elleni munkacsoport vezetője azt mondta: a lakosság 4 százaléka vásárolna nem megbízható forrásból gyógyszert, ha az olcsóbb mint a patikában. Ilku Lívia kitért a Pangea akció magyarországi eredményire is.

„Az akció során lefoglalt tabletták száma meghaladta ez évben a 180 ezer darabot. Ezen túl 400 dobozos és tasakos kiszerelésű árut foglaltak le a hatóságok. Ezek értéke meghaladja a 150 millió forintot” – számolt be.

Az akcióban az Országos Rendőr-főkapitányság is részt vett. A rendőrök több esetben végeztek házkutatást, az előző évekhez hasonlóan idén is kiemelkedő mennyiségben találtak potencianövelő szereket.

„A most folyamatban lévő eljárásokban 15 személyt gyanúsítottak meg a kollégáim az előbb ismertetett bűncselekmény kapcsán, és érdekesség az idei évvel kapcsolatban, hogy nagy mennyiségben került lefoglalásra, közel 100 ezer olyan tabletta, amely erős fájdalomcsillapító hatással bír, és ezeket a készítményeket – nem orvos által felírva, és nem ellenőrzött körülmények között – fogyasztva, igen nagy veszélynek teszi ki magát a fogyasztó” – mondta Csákó Ibolya, az ORFK Bűnügyi Főigazgatóság kiemelt főreferense.

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet főigazgató-helyettese szerint Magyarországon az európai átlagnak felel meg a hamis gyógyszerek mennyisége.

„A nagyságrendjét tekintve a teljes gyógyszerpiacnak az 5-10 százalékáról beszélünk. Egyes kutatások nyilvánvalóan eltérnek, van akik többet, van akik kevesebbet mondanak. Azt gondoljuk, hogy ez az európai átlagtól nem tér el nagy mértékben, illetve annak nagyjából megfelel” – mondta Szabó István, az OGYÉI főigazgató-helyettese.

A vámszakmai és nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkár arról beszélt, hogy a következő időszakban kiemelten figyelnek meg a gyógyszerpiacra.

„A NAV nem csak az akció keretében, hanem folyamatosan figyelemmel kíséri az e-kereskedelemben, illetve a határon beérkező szállítmányokat. Az előttünk álló időszak fontos lesz ilyen szempontból, hiszen a karácsony közeledtével egyre több ilyen csomag érkezik Magyarországra a reptéren keresztül, ezért mi fokozottan figyeljük ezeket a csomagokat elsősorban azért, hogy illegális szállítmány, gyógyszerek, teljesítményfokozók ne kerülhessenek be az országba” – nyilatkozta Molnár Tamás.

Az egyhetes akció keretében Magyarországon főleg hamisított életmódszereket, altatókat, nyugtatókat és étrend-kiegészítőket találtak a hatóságok. A rendőrség 20 ügyben indított eljárást.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

CPAC Hungary 2024 - élőben a HírTV műsorán + videó

CPAC Hungary 2024 - élőben a HírTV műsorán + videó

Csütörtöktől harmadik alkalommal tartják meg a CPAC Hungary-t, amely minden eddiginél nagyobb lesz. Majdnem háromezer résztvevőt várnak, köztük 500 külföldi vendéget. Az esemény legfontosabb pillanatait a HírTV élőben közvetíti.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!