2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Panelból kertes házba költöztetné a lakókat Lázár

2016. április 18., hétfő 11:00

Állami támogatással kertes házakba költöztetné a panellakásokban élőket Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a panelházak elavultak, felújításukra nincs pénz. Az elmúlt években milliárdokat költöttek panelfelújításra és fűtéskorszerűsítésre.

Javítanák a panelházakban élők életminőségét, hangoztatta a kancelláriaminiszter a csütörtöki kormányinfón. Szerinte a szocializmus évtizedeiben felhúzott lakótelepek műszaki állapota sem jó, így akár azt is elképzelhetőnek tartja, hogy visszabontsák őket, a lakókat pedig elköltöztessék.

„A kormánynak mérlegelni kell, hogy amikor több százezer üres ingatlan van ma Magyarországon ugyanabban a városban, ahol az élhetetlen panel van, akkor ad-e támogatást arra, hogy az ember kertes házat vásároljon, és utána a panelházat vissza lehet bontani. Németországban van arra példa, hogy magas házakat visszabontottak hét- vagy ötemeletesre, tehát megpróbálták élhetőbbé tenni. Ha pedig teljesen kiürítik, akkor elbonthatnák” – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A lakók örülnének a támogatásnak, de nem mindenben osztják Lázár János véleményét. „Azzal minden nem oldódik meg, hogy visszabontjuk az ötödik szintig, mert azért egy panel és a családi ház között sok és nagy különbség van. A panel az marad, ha ötemeletes” – fogalmazott egy lakó.

Az elmúlt években milliárdok mentek panelfelújításra, fűtéskorszerűsítésre, a rezsicsökkentés pedig a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének elnöke szerint éppen a távhőszolgáltatást segítette.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége is a lakóingatlanok felújítását javasolja. Koji László elnök az Inforádióban azt mondta, hogy szintek visszabontására hozott német példa éppen a költségek miatt nem tudott Nyugaton sem általánossá válni. „Németországban sem volt tömeges, mert nagyon sokba kerül, és az a kérdés, ki viseli ezeknek a költségét. Tulajdonképpen mi minden öltetnek állunk elébe, amely a meglévő lakásvagyont vagy lakásállományt próbálja élhetőbbé tenni” – nyilatkozta az ÉVOSZ elnöke.

Magyarországon csaknem 800 ezer panelház van, amelyek közül minden ötödiket korszerűsítettek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!