2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Napi aktuális 05:00

Páncélosok és lövészek lepték el a lőteret

2016. június 28., kedd 21:34

Katonai bemutatót tartottak külföldi megfigyelőknek a hódmezővásárhelyi MH 5. Bocskai István Lövészdandár alakulatai a dóci lőtéren. Az EBESZ fegyverzetellenőrei a kecskeméti repülőteret is felkeresik majd.

Páncélosok és lövészek vonultak fel a lőtér teljes hosszában, hogy feltartóztassanak egy támadást. A képzeletbeli ellenség kezdetben túlerőben volt, a magyarok visszavonultak, majd az erősítés megérkezése után sikeres ellentámadást indítottak. „Az a fegyverrendszer, amely jelenleg ennek a szakasznak a sajátja, a Magyar Honvédség rendszeresített fegyverzete. Ez az alegység a 3. Bercsényi Miklós Lövészzászlóaljnak az állományába tartozik, ők jelen pillanatban az európai uniós harccsoport tevékenységére való felkészülés keretén belül vannak. Mind a fegyverrendszer, mind a kommunikáció, mind az öltözetük, mind pedig a harceljárási módok teljes mértékben illeszkednek a szövetségi rendszerbe” – mondta Drót László, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnokhelyettese.

A bemutatóra külföldi megfigyelők is érkeztek, egyebek mellett az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet tagállamaiból.

„Ez az alakulat nagyon sok kétoldalú és nemzetközi misszióban is részt vesz. Az előadás utáni kérdések erre vonatkoztak. Érdekelte őket, hogy szervezzük, hogyan mennek külföldre a katonák, milyen a felkészítésük, ki dönt, hogy ki mehet. Tehát rengeteg kérdés van, magát a Magyar Honvédséget kell megismertetnünk, bemutatnunk valamilyen szinten; nyilván két alakulaton keresztül csak egy képet tudunk adni. Az egész bizalom- és biztonságerősítés arról szól, hogy átláthatóság van, hogy ismerjük egymást. És a legkisebb kézifegyvertől kezdve a most látott élő mozzanatig mindent be tudtuk mutatni nekik” – fogalmazott Andrejcsik Gyula ezredes.

A külföldi megfigyelőknek a kecskeméti repülőbázison is tartanak bemutatót.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!