2024. 09. 08. Vasárnap Mária, Adrienn napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Radar ráadás 03:00

Panama: egy ismert magyar bankár neve is felmerült

2016. április 6., szerda 15:16, frissítve: szerda 17:31

Egy ismert magyar bankár is érintett az offshore-botrányban – írja a Direkt36. Az oknyomozó portál szerint Erős János, a Magyar Fejlesztési Bank 2002–2010 közötti elnökének is volt panamai offshore cége, amelyen keresztül egy Magyarországon jelentős médiaérdekeltségekkel rendelkező osztrák befektetővel, a Népszabadságot is kiadó Mediaworks tulajdonosával üzletelt 2007–2009 között. A világ leggazdagabbjainak pénzügyi titkait megszellőztető offshore-botrányban több magyar politikus is érintett.

A fideszes Horváth Zsolt és az MSZP-s Boldvai László után a vasárnap nyilvánosságra került Panama-iratokban újabb magyar szálra bukkant a Direkt36 magyar oknyomozó portál és a Falter című osztrák lap. A tényfeltáró cikk szerint Erős János, a Magyar Fejlesztési Bank volt elnöke – hivatali ideje alatt – 2007 és 2009 között egy panamai, Garuda Group nevű offshore cégen keresztül üzletelt egy Magyarországon jelentős médiaérdekeltségekkel rendelkező osztrák befektetővel. Heinrich Pecinanak az FHB Bankban, a Népszabadságban, a Nemzeti Sportban, továbbá a Világgazdaságot és több megyei lapot is kiadó Mediaworks Hungaryben is van érdekeltsége.

Az osztrák hatóságok pénzmosás gyanújával vizsgálódtak a Garuda ellen, eddig eredménytelenül. Pecina egyik cége egyébként 2007-ben 6,1 százalékos tulajdonrészt szerzett a Molban, amit azonnal továbbadott az OMV-nek a tőzsdei árfolyamnál jóval drágábban. A Falter szerint ezzel Pecina jól járt, az OMV viszont befürdött, mert a magyar kormány végül megakadályozta, hogy az osztrákok megszerezzék a Molt.

A Fidesznek jó ideje nincs kapcsolata Horváth Zsolttal, a kormányban pedig nincs helyük offshore lovagoknak. Ezt közölte a héten a nagyobbik kormánypárt a politikus érintettségéről. A KDNP-s Hollik István pedig azt állítja: Horváthot leszámítva, tiszták a kormánypártok. „A Fidesz–KDNP egy olyan pártcsalád, amelynek országgyűlési képviselői között, illetve az ő általuk alkotott kormány tagjai között sincsen olyan politikus, akinek bármilyen offshore érdekeltsége lenne, tehát a mi pártcsaládunk ebből a szempontból tiszta” – közölte az KDNP-s politikus.

Az MSZP eddig kerülte egykori pénztárnokának és országgyűlési képviselőjének érintettségé. „Beszéltem Boldvai Lászlóval. Boldvai László pontosan tudja, hogy nem terhelheti ezzel a kérdéssel, amit meg tud vívni minden bíróságon, minden intézmény előtt. Minden vizsgálatot vállal, nem kívánja az MSZP politikáját, pontosan akkor, amikor népszavazásról, valódi népszavazásról gondolkodunk és dolgozhatunk, ezért ő áll a vizsgálatok elé, és eközben pedig felfüggesztette a párttagságát” – közölte Tóbiás József pártelnök-frakcióvezető.

A Jobbik közben feljelentést tett a legfőbb ügyésznél ismeretlen tettesek ellen. Szilágyi György, a párt országgyűlési képviselője sajtótájékoztatóján azt mondta: mind Horváth Zsolt fideszes, mind pedig Boldvai László volt MSZP-s parlamenti képviselő érintettsége esetében bizonyítottnak látják a gazdasági és költségvetési csalás gyanúját.

Az adószakértőt nem lepte meg, hogy politikusok is érintettek a panamai offshore-botrányban. Vámosi-Nagy Szabolcs Globál című műsorunknak azt mondta: ahol van korrupció, ott a pénzeket is el kell rejteni a hatóságok elől. „Ha tényleg van korrupció, akkor a korrupciós pénzeket valahová el kell dugni. Minél gazdagabb egy ember, annál jobban oda tud figyelni arra, hogy mondjuk adómegtakarítással – és akkor majd itt különbséget kell tenni a legális és illegális adómegtakarítás között –, hogy azon keresztül a pénzét átfuttassa. Szerintem, akit meglepett, az naiv” – jegyezte meg az EY munkatársa.

A fideszes Répássy Róbert az Origónak úgy nyilatkozott, érdemes lenne átgondolni az összeférhetetlenségi törvényt, jelenleg ugyanis csak a polgári foglalkozások tiltottak az országgyűlési képviselőknek, egyéb gazdasági érdekeltséggel viszont bárki rendelkezhet.

Az offshore-botránnyal foglalkozik a szerdai Globál is, Maráczi Tamás vendége Vámosi Nagy Szabolcs és Pogátsa Zoltán.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!