2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar ráadás 00:05

Palkovics: Okafogyottá vált a tüntetés

2016. február 13., szombat 19:00, frissítve: szombat 19:15

Az oktatási államtitkár már a tüntetés előtt azt hangoztatta, hogy nincs értelme tüntetni, a problémákat tárgyalásokkal kell megoldani. A Jobbik az emberekkel konzultálna, a baloldal pedig továbbra is a Klik bezárását követeli. Közben az Index már úgy tudja: Orbán Viktor a helyzet miatt elégedetlen fideszes vezetésnek azt ígérte, hogy megszűnhet az intézményfenntartó, de csak a 2018-as választások után.

„Azt gondolom, a mai tüntetés okafogyottá vált, hiszen nincs olyan kérdés, amelyet a demonstráció szervezői feltettek volna, és egyébként ne tárgyalnánk róla.” Még el sem kezdődött a tüntetés, az oktatási államtitkár már nyugtatta a kedélyeket. „A kormány abban érdekelt, hogy megoldást találjunk, és megoldást is fogunk találni. Nagyon fontos elválasztani a szakmai egyeztetéseket a politikai ügyektől. A demokráciában a tüntetés is jó módja a vélemények kifejezésének, de ott nagyon nehéz tanterveket módosítani, nagyon nehéz arról beszélni, hogy mi legyen a tananyag tartalma” – mondta Palkovics László oktatási államtitkár.

Palkovics elismerte: a Klik túlcentralizált, ezért elkezdik az átalakítását. Az oktatási államtitkár hozzátette: csökkenteni fogják a tanulók terhelését, és átalakítják a tanárok önértékelési rendszerét is.

Az MSZP szerint átalakítások helyett végleg lakatot kellene tenni a Klik ajtajára. „Nincs szükség Klikre, nincs szükség arra, hogy a kormány különböző rendű-rangú vezetői megmondják, hogy mi jó helyben. A helyiek, a helyben élők szeretnének arról dönteni, hogy mi jó nekik helyben, ezért a Magyar Szocialista Pártot, annak frakcióját arra kérte a választmány, hogy nyújtson be olyan törvényjavaslatot, amely már most biztosítja, hogy azok az önkormányzatok, amelyek már ma tudnák vállalni, hogy a helyi közösségekkel együttműködve visszaszerzik az iskoláikat, megtehessék” – fogalmazott Tóbiás József MSZP-elnök.

A Jobbik a pedagógusokkal is konzultációt kezdeményez, hogy hatékonyan tudjanak fellépni a problémák megoldásáért egy esetleges kormányváltást követően. „A Jobbik egyértelműen a pedagógusok szakmai követelései mellett áll, és azt szeretné, hogy a Fidesz se és a kormány se próbálja meg politikai síkra terelni azt a kérdést, amelyen a gyermekeink jövője múlik” – nyilatkozta Dúró Dóra frakcióvezető-helyettes.

Az LMP szerint többeket megfélemlítettek a tüntetés előtt. „Itt valódi kiállás van, valóban elégedetlen emberek vannak, és valóban nagyon komoly problémák vannak az oktatással. Azt látjuk, hogy a cél, hogy komolyan vegyék, ne csak sebtapaszokat tegyenek az oktatásra, hanem valódi, mélyreható változások történjenek. Ez azon múlik, hogy mennyire határozottan tudnak kiállni, és mennyire kitartók a pedagógusok, az oktatásban dolgozók” – szögezte le Ikotity István.

Közben a Publicus Intézet friss kutatása szerint az emberek háromnegyede egyetért a tanárok követeléseivel. A válaszadók háromnegyede szerint romlott az oktatási rendszer állapota az elmúlt években, amiért a kormány a felelős.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!