2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Vezércikk 14:00

Palkovics: Nem vagyok túlzottan szerencsés

2017. április 29., szombat 15:27, frissítve: szombat 15:47

Csurka István hangján szólnak a Fidesz politikusai Soros Györgyről és a Közép-európai Egyetemről. Célpont című műsorunknak az oktatási államtitkár azt bizonygatta, hogy a kormány nem akarja elűzni Budapestről a CEU-t.

A Célpont munkatársa a rendszerváltozásig nyúlt vissza a Magyar Nemzet és a Népszabadság archívumában, hogy megismerje a Közép-európai Egyetem történetét. Az intézményt Soros György alapította 1989-ben. A milliárdos üzletember az Antall-kormány idején vette meg azt az épületet Budapest belvárosában, amelyben az egyetem ma is működik.

„Ez a módszere mindenütt a világon. Előbb benyomul, megszerzi az értelmiség rokonszenvét azzal, hogy a szegény értelmiségieknek egy kis életlehetőséget nyújt, aztán ezzel a támogatással politikát csinál” – mondta a volt MDF-es képviselő, Csurka István.

Nem a néhai Csurka István volt az egyetlen politikus az akkoriban kormányzó MDF-ben, aki hasonló hangnemben nyilatkozott Soros Györgyről, mint most a fideszes politikusok. Termeszek rágják a nemzetet, avagy gondolatok a Soros-kurzusról és a Soros-birodalomról. Ez volt a címe annak a cikknek, amelyben Csurka István párttársa, Zacsek Gyula osztotta meg gondolatait a Magyar Fórumban 1992 őszén.

Egy évre rá a CEU-n megindult az oktatás, az első évnyitón Göncz Árpád köztársasági elnök mondott köszöntőt. Néhány nappal később megszólalt az akkori miniszterelnök, Antall József is.

„Itt nem beszélhetünk Közép-európai Egyetemről. Tehát amit most megnyitottak, az nem egy egyetem. Soros György Közép-európai Egyetemi Alapítványt tett, ez is van bejegyezve” – mondta az akkori miniszterelnök, Antall József.

Azóta a CEU-ból egyetem lett, amit az Orbán-kormány is tudomásul vett. De csak látszólag. Tavaly év végén a miniszterelnök egy interjúban kiadta a parancsot Soros György kiszorítására. Március végén közzétették az Oktatási Hivatal jelentését a külföldi egyetemek magyarországi működéséről. A revizorok a CEU-nál is találtak hiányosságokat.

„Bizonyos programokat nem időben regisztráltunk, nem adtuk le időben a dokumentációt, a harmadik kérdés pedig az volt, hogy az úgynevezett FIR-be, a Felsőoktatási Információs Rendszerbe a CEU nem, vagy nem megfelelően ad adatokat. Az utóbbit én egy komolyabb ügynek tartom abban az értelemben, hogy annak a megoldásán hónapokon keresztül kell dolgoznunk, ugyanis az amerikai típusú programok nem illeszkednek bele a magyar statisztikai rendszerekbe” – közölte Enyedi Zsolt rektorhelyettes.

Az Oktatási Hivatal jelentésének közzétételével párhuzamosan a kormány kezdeményezte a felsőoktatási törvény módosítását, amit a parlament sürgősséggel hajtott végre. A Soros-egyetemre szabott jogszabály nehezen teljesíthető feltételeket támasztott a CEU további működéséhez.

– Most ha adnék államtitkár úrnak ötezer forintot, mire fogadna, marad a CEU vagy nem marad?

– Nézze, olyan kérésekről, hogy ha valami úgy történne, erre nem nagyon lehet válaszolni.

– Jó, akkor, ha államtitkár úr a saját pénzét költené?

– Nem szoktam szerencsejátékkal foglalkozni, nem vagyok benne túlzottan szerencsés, mindenesetre a magyar kormány célja, hogy a Közép-európai Egyetem maradjon és működjön továbbra is. Egyébként az amerikai egyetem, mely Amerikában nem folytat képzést, itt megjelent Magyarországon, ha megfelel a törvényi feltételeknek, akkor nyilván működni is fog.

(Palkovics László oktatási államtitkár)

Brüsszelnek nem tetszik a lex CEU, az Európai Bizottság szerint a jogszabály uniós alapelveket sért, ezért a testület kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen. Soros György, a CEU alapítója a napokban az Európai Bizottság elnökével is egyeztetett Brüsszelben az egyetem sorsáról.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!