2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:05

Palkovics: Nem CEU- vagy Soros-ellenes vizsgálatról van szó

2017. március 29., szerda 13:50, frissítve: szerda 14:27

A jövőben csak akkor dolgozhatna oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik – jelentette be az oktatási államtitkár. Közben tiltakozik a felsőoktatási törvény tervezett módosítása ellen a Közép-európai Egyetem. Az MSZP hazaárulásnak tartja, hogy a Fidesz bezáratná az intézményt. Az ügyben megszólalt az Amerikai Egyesült Államok is.

Mint kiderült, feltétel lesz az is, hogy az egyetem a székhely szerinti országban működő, államilag elismert felsőoktatási intézménynek minősüljön. Az intézményeknek jövő februárig kell teljesíteniük az új feltételeket, ha nem teszik, 2018 szeptemberétől már nem indíthatnak új képzést.

A CEU új belvárosi épületegyüttese
A CEU új belvárosi épületegyüttese

Palkovics László hangsúlyozta: nem CEU- vagy Soros-ellenes vizsgálatról van szó, mivel mind a 28, itt működő külföldi egyetemet érintette. Ilyen ellenőrzés ötévente folyik, és a mostani több helyen talált szabálytalanságot.

Tiltakoznak

Mindeközben tiltakozik a felsőoktatási törvény tervezett módosítása ellen a Közép-európai Egyetem. A Soros György alapította, huszonöt éve Budapesten működő intézmény szerint a CEU-ra írt jogszabály ellehetetlenítené további működésüket. Az amerikai iskola elnök-rektora ezért tárgyalásra kéri a kormányt, hogy továbbra is zavartalanul tudják üzemeltetni budapesti intézményüket. Bővebben>>>

Megszólalt az USA
Az Egyesült Államok is megszólalt a magyar törvénytervezet ügyében. David Kostelancik, a magyarországi nagykövetségét vezető ügyvivő azt írta, Washington nagy aggodalommal tekint a javaslatra, amely súlyosan akadályozná a világszerte kiváló hírnévnek örvendő CEU működését Budapesten. Az Egyesült Államok ellenez bármilyen törekvést, amely veszélyezteti az Egyetem működését vagy függetlenségét - áll a közleményben.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!