2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Palkovics: A cél az, hogy valós egyetemek működjenek az országban

2017. március 30., csütörtök 10:47, frissítve: csütörtök 15:02

Nem lehetetleníti el a működést, nem diszkriminatív, és nem a Budapesten működő Közép-európai Egyetem ellen szól a felsőoktatási törvény kezdeményezett módosítása – ismételte meg az ATV reggeli műsorában az oktatási államtitkár. Szerinte nincs rá ok, és kicsi is a veszélye annak, hogy a CEU elhagyja Magyarországot.

Palkovics László hozzátette: el fogják magyarázni az ügyben fellépő nagyköveteknek, a cél az, hogy „valós egyetemek” működjenek az országban, egy egyetem ugyanis szerinte attól egyetem, hogy abban az országban is folytat képzést, ahol kiadja a diplomáját.

Közben az Oktatói Hálózat a javaslat visszavonására szólította fel az emberi erőforrások miniszterét. A szervezet nyílt levelében a felsőoktatásba való durva beavatkozásnak nevezi Balog Zoltán módosítóját. A több száz egyetemi oktatót tömörítő hálózat azt is hangsúlyozza: a CEU a magyar kormányzat által vágyott akadémiai kiválóság, nemzetközi versenyképesség megtestesítője.

Az Európai Bizottság is foglalkozik a CEU ügyével – erősítette meg a testület szóvivője a Hír TV brüsszeli tudósítójának kérdésére. A testület azonban addig nem tesz konkrét lépéseket, amíg csak törvényjavaslatról van szó.

„Tudomásunk szerint tervezett törvénymódosításról van szó. Nálunk az a szabály, hogy törvényjavaslatokat nem kommentálunk, és megvárjuk, mi lesz belőlük. Azt meg tudom erősíteni, hogy az ügyről szó volt a biztosi kollégium ülésén” – mondta Nathalie Vandystadt.

A litván főváros befogadná a Közép-európai Egyetemet. A polgármester – aki korábban maga is tanult az egyetemen – levélében azt ajánlotta fel az intézmény rektorának, hogy költözzenek Vilniusba.

„Egyszer alkalmam volt egy hónapot tanulni az egyetemen, amely nagyon jó benyomás tett rám. Persze minden egyetem, különösen nemzetközi egyetem számára fontos, hogy nyitott és befogadó városban működjön. Az egyetem tehát teljes mértékben illeszkedik ahhoz a politikához, amit mi itt, Vilniusban folytatunk városunk nyitottá, átláthatóvá tétele érdekében, ahol mindenkit szívesen látunk. Ha az egyetemnek mennie kell, mi nagyon üdvözölnénk azt, ha Vilniusba jönne” – mondta Remigijus Simasius.

Nagy-Britannia magyarországi nagykövete bízik abban, hogy a magyar kormány és a CEU vitája tárgyalásos úton rendezhető, ugyanúgy, ahogy a Csíki Sör és a Heineken ügye.

„Remélem, hogy a CEU és a magyar kormány meg tud állapodni ugyanúgy, ahogy egy másik kényes ügyben, a Heineken és a Csíki Sör vitájában is megállapodás született. Azt a kérdést is úgy sikerült rendezni, hogy a felek leültek, és tárgyaltak egymással. Remélem, hogy ezt a megközelítést alkalmazzák ebben az esetben is” – mondta el Iain Lindsay.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!