2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Paks II.: a várost is át kell építeni, gondot okozhat a szakemberhiány

2017. június 8., csütörtök 23:37, frissítve: csütörtök 23:53

Részben Paksot is át kell építeni az atomerőmű bővítése miatt, a szűk utcák ugyanis nem bírnák a beruházással járó terhelést. Az orosz kivitelező már ősszel kiírja az első tendereket bizonyos munkálatokra, ám az iparkamara paksi szekciójának vezetője szerint a munkaerőhiány miatt kérdés, hogy lesz-e annyi magyar beszállító, mint amennyi a magyar–orosz szerződésben szerepel.

A Roszatom főtervezője a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett beszélgetésen azt mondta, hogy első körben az engedélyezést segítő tanácsadói szolgáltatásra írnak ki pályázatot külföldi partnerek, ez esetben magyar vállalatok számára.

„A közeljövőben pályázatokat fogunk meghirdetni tanácsadói szolgáltatásokra, az engedélyeztetési eljárásra vonatkozóan, a projektdokumentációnak az adaptációjára. Nagyon fontos, hogy ezek az építés megkezdésére időben meglegyenek, gázlétesítmény, hidrotechnikai létesítmények területén – ezeket példának hoztam fel” – mondta Alekszandr Kazarin.

A Roszatom beszállítóit egyebek mellett a műszaki paraméterek, az anyagerőforrás és a jó hírnév alapján szűrik. Meghatározó az ár, de az is, hogy az adott cég milyen határidővel, minőségben és szakképzett munkaerővel dolgozik. Az atomerőmű-bővítésnél speciális elvárások is lesznek.

„Azt is értékeljük, hogy milyen tevékenységet végzett a pályázó az utóbbi három évben, vett-e részt hasonló projektekben, ugyancsak értékeljük a cég munkavállalóit, képesítésüket és bizonyos követeléseknek való megfelelését. A kiírás különlegessége az, hogy itt a nukleáris biztonsággal kapcsolatos engedélyekkel és képesítésekkel is kell rendelkezni” – mondta Tatyjana Medvegycsikova, az Atomprojekt közbeszerzési vezetője.

Magyarország legnagyobb, legbonyolultabb és egyben legfelelősebb munkája kezdődik – hangzott el a rendezvényen. „Felhívom a figyelmüket arra, ami a korrupcióellenes tevékenységre vonatkozik: zéró toleranciát hirdetek meg Magyarországon és Oroszországban is” – mondta Andrej Mazin, a Roszatom magyarországi főképviselője.

Tóth Imre, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara magyar-orosz tagozatának tiszteletbeli elnöke, aki már a Paksi atomerőmű építésében is részt vett, azt mondta: bár a magyar–orosz szerződésben negyven százalék szerepel, már az nagy eredmény lenne ha a munkák harminc százalékát magyar beszállítók végeznék.

„Több területen, így például a szakszerelői iparban helyenként kritikus szakmunkaerő-hiány van. Ez a szakmunka olyan, hogy a világ egyik legbiztonságosabb atomerőművénél dolgozni megfelelő szakmai képzés nélkül nem is lehet. Példaként említeném hogy Magyarországról a minősített hegesztők óriási része már más irányba ment dolgozni” – fejtette ki Tóth Imre.

Már ősztől érdemes figyelni az orosz kiírásokat, mert hamarosan el kell kezdeni például a szerelőcsarnokok, gépipari jellegű üzemek, lakótelep építését. A város is átépítésekre készülhet, át kell rendezni Paks belső képét, mert a szűk utcákon a nagyobb kamionok nem férnek el. „Óriási mennyiségű speciális betont kell beépíteni, és ehhez nagyon sokféle munkára lesz szükség” – tette hozzá Tóth Imre.

A belügyminiszter nem cáfolta az értesülést, azt mondta: amennyiben a város igényli, kap támogatást. „Ha a polgármester ilyen jellegű igénnyel lép fel a belügyminiszternél, mi ezt az igényt az önkormányzat, a település és az erőmű működésének érdekében támogatni fogjuk” – erősítette meg Pintér Sándor.

A Paks II.-t hatvanéves üzemre tervezik, a létesítménynek akár egy a Richter-skála szerinti 8-as erősségű földrengést is ki kell bírnia – derült ki a Roszatom beszámolójából.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!