2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Szabad Európa 11:00

Paks II.: továbbra is rejtély, ki fizetett az elemzésért

2016. február 6., szombat 10:55, frissítve: szombat 13:21

Továbbra sem tudni, hogy ki és mennyit fizetett a paksi bővítést megtérülő beruházásként bemutató elemzésért. A Magyar Villamos Művek kommunikációs vezetője az atomerőműről szóló sajtótájékoztatón azt mondta: nekik nincs közük Paks II-höz. Az ellenzék szerint a kormány sunnyog, ami azt jelenti, hogy sokat fizetett a Rothschild bankháznak a tanulmányért.

Tavaly a magyarországi áramtermelés 53 százalékát a paksi atomerőmű adta, ami rekord – hangoztatták a tulajdonos Magyar Villamos Művek évindító sajtótájékoztatóján. „Az atomerőmű ma az egyik legolcsóbban termelő áramtermelő egység Magyarországon, és szerintem nem kell különösebben indokolnom, hogy miért fontos ez nekünk. Az atomerőmű az MVM kereskedelmi tudásán keresztül a záloga annak, hogy az MVM-csoport ma a magyar fogyasztóknak – legyenek azok háztartások vagy ipari fogyasztók – hosszú távon, megbízható módon olcsó energiát tud biztosítani” – mondta Csiba Péter, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Bár az MVM vezére hosszú távot említett, az atomerőmű bővítésére vonatkozó kérdés elől kitért arra hivatkozva, hogy nem ő az illetékes. A londoni Rothschild bankház elemzése szerint a befektetés megtérül, a bővítéssel a magyarok jó üzletet kötnek. „Ahogy az előbb már említettem, a paksi atomerőmű vagy Paks I. külön cég a Paks II-től. Az említett jelentést a Paks II. rendelte és intézte, ezzel kapcsolatban információt ő fog tudni kiadni” – hárított Kovács Antal, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója.

Az angol nyelvű Rothschild-tanulmányt a Miniszterelnökség decemberben nyilvánosságra hozta. Azt viszont nem mondta meg a kancellária az LMP-nek, hogy a londoni bankház mennyiért dolgozott a kormánynak. „Az pedig, hogy a kormány sunnyog, és nem akar nyilatkozni arról, hogy a Rothschild-tanulmány mennyibe került a magyar adófizetőknek, csak azt mutatja, hogy vaj van a fülük mögött, mert ha azt mondanák, hogy drága volt, azt mondanák, hogy olcsó volt, azt mondanák, hogy pont ennyibe került, akkor mindenki megnyugodna. Így, hogy Lázár János és az egész Miniszterelnökség titkolózik, csak azt tudjuk feltételezni, hogy a tanulmányra nagyon sokat költött a kormány” – mondta Gál József, az LMP szóvivője.

Az LMP szerint a Rothschild-tanulmány ára közérdekű adat, ezért az ellenzéki párt bírósághoz fordult. Az LMP szerint az is az adófizetőkre tartozik, hogy a paksi bővítésnek vannak-e hivatalos lobbistái, és ha igen, ők mennyit kapnak a munkájukért.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!