2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Szabad Európa

Következik:

Napindító 04:00

Országokon átnyúló korrupciót sejtenek Paks II. ügyében

2017. február 21., kedd 18:57, frissítve: kedd 21:09

Ungár Péter, az LMP országos elnökségének tagja szerint a magyar kormány a német származású Klaus Mangold üzletember segítségével fizetett le brüsszeli döntéshozókat, hogy az ügyben indított kötelezettségszegési eljárást megszüntessék.

ƒ„Sérült-e államtitok akkor, amikor egyébként titkos szerződéseket megmutattak egy olyan embernek, aki nem volt átvilágítva? Hogy erre a kérdésre választ kapjunk, Szél Bernadett, a nemzetbiztonsági bizottság tagja kezdeményezni fogja, hogy betekinthessen ezekbe a szerződésekbe illetve, hogy a nemzetbiztonsági bizottságnál számoljon el a Miniszterelnökség, számoljanak el azok, akik ezt a teljesítési igazolást kiállították. Hogy hogyan férhetett hozzá egy erre felhatalmazással nem rendelkező ember. Államtitkokhoz" – fogalmazott Ungár Péter.

A Liberálisok követelik, hogy ezeket a szerződéseket hozza nyilvánosságra a kormány, már csak azért is, mert Mangold nem esett át nemzetbiztonsági átvilágításon.

„Látjuk azt, hogy az ügy egyre szövevényesebb, egyre kétesebb. Követeljük azt, hogy a szerződéseket hozzák nyilvánosságra! Hiszen, hogyha egy olyan ember is hozzáférhetett ezekhez, akinek nincs nemzetbiztonsági átvilágítása, akkor nem indokolható az, hogy miért nem ismerjük meg. Ha azonban ez valóban érdekeket sért, akkor viszont államtitok megsértése történt, hiszen egy olyan ember fért hozzá, akinek ehhez semmilyen jogosultsága nincs, ellenőrzésen sem esett át” – közölte Szent-Iványi István, az MLP külügyi szakpolitikusa, aki Ungár Péterrel tartott sajtótájékoztatót.

Mangold jó kapcsolatokat ápol Valgyimir Putyinnal, de többször találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel is. A magyar kormány négy szerződést is kötött Mangolddal, de azok tartalma titkosított.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!