2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Paks: a Miniszterelnökség államtitkára nem tart uniós szankciótól

Hír TV

2018. január 23., kedd 12:26, frissítve: kedd 14:08

A Miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János helyettese egy keddi konferencián azt mondta, az osztrák vétó ellenére az Orbán-kormány nem hagy fel a paksi atomerőmű bővítésével. Csepreghy Nándor igyekezett megnyugtatni azokat a magyar vállalkozásokat, amelyek üzletet láttak a 3000 milliárd forintos beruházásban. Ausztria hétfőn jelentette be, hogy a paksi bővítés ügyét az Európai Unió Bírósága elé viszi.

„A paksi beruházás kapcsán volt számtalan vita, az osztrák bejelentés ebben a tekintetben nem új keletű, nem állítja le a beruházást, csak a magyar emberektől és a magyar kormánytól függ az, hogy milyen energiapolitikát működtetünk. Tiszteletben kell tartani más országok érdekeit, amelyek alapvetően arra vonatkozhatnak, hogy a beruházásnak biztonságosnak kell lennie. A paksi beruházás a lehető legbiztonságosabb atomenergia-beruházás, amely zajlik a világon, és a paksi atomerőmű jelen pillanatban is a legbiztonságosabb atomerőművek között van” – emelte ki Csepreghy.

A világsajtó terjedelmes cikkekben foglalkozik Ausztria Magyarország elleni lépésével, amely hatással lehet Orbán Viktor jövő hétre tervezett bécsi látogatására is.

Beárnyékolja Orbán Viktor január 30-ra tervezett bécsi látogatását, hogy Ausztria hétfőn bejelentette: keresetet nyújt be az Európai Bíróságon a paksi atomerőmű bővítése ellen – írja a Die Presse. Pedig, mint a lapban olvasható, az út azt akarta demonstrálni, hogy milyen sok hasonlóság van a két ország migrációs és uniós politikája között. Az osztrák kormány azt kéri, hogy az Európai Bíróság semmisítse meg a bővítést jóváhagyó európai bizottsági határozatot. Szerinte problematikus, hogy a magyar kormány közbeszerzés nélkül állapodott meg az orosz Roszatommal, miközben 10 milliárd eurós orosz hitelt kap, és az is, hogy a bizottság ezt és az állami támogatást is jóváhagyta.

Ausztria azért perli be a paksi atomreaktor-bővítési projektet, mert szerinte az atomenergia nem helyes módszer a klímaváltozás elleni harcra, és nem szolgálja az európai közérdeket sem – olvasható a Reuters hétfői tudósításában. Mint írják, Ausztria évtizedek óta ellenzője az atomenergiának biztonsági, fenntarthatósági és energiatisztasági okokból. A hírügynökség emlékeztet: statisztikák alapján az Európai Bíróság ítéletei az ilyen bonyolult ügyekben nagy többséggel az Európai Bizottság álláspontját erősítették meg.

Tényszerű, rövid beszámolóban ad hírt az osztrák kormányzati lépésről a Russia Today. Az orosz állami finanszírozású hírcsatorna idézi az osztrák környezetvédelmi minisztert, aki szerint az ilyen volumenű projektek számára az uniós támogatás csak akkor indokolt, ha bizonyítottan közösségi érdekeket szolgál. Ausztria azonban ezt megkérdőjelezi.

Az osztrák kormány lépésről a kínai állami hírügynökség is beszámol. A Hszinhua idézi az osztrák környezetvédelmi minisztert, aki szerint elegendő bizonyítékuk van arra, hogy az Európai Bírósággal megsemmisíttessék a bizottsági döntést. A miniszter szerint rossz üzenet az Európai Bizottság részéről, hogy jóváhagyta az állami támogatás nyújtását egy ilyen jellegű projektre.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!