Ozora: a jegyző a többség érdekére hivatkozik

TT, TK, 2012. augusztus 13., hétfő 11:56, frissítve: hétfő 16:00
Hallott az Ozora fesztiválon működő drogtanyáról, de mégsem záratta be a rendezvényt az engedélyt kiadó Igar település jegyzője. Gerzsei Jánosné a Hír Televíziónak azzal indokolta a területfoglalási engedély kiadását, hogy szerinte nem tudta volna bizonyítani, hogy a fesztiválon drogot akarnak árulni. A hétvégén Letenyén az ozorai fesztiválról Horvátországba tartó holland állampolgárnál, valamint egy svájci autósnál találtak hasist a vám- és pénzügyőrök.

Az ozorai botrány a HírTV Panaszkönyv című műsorának feljelentése során pattant ki. A stáb a fesztivál helyszínén még szerdán tapasztalta a nyílt kábítószer-árusítást. A hatóság csütörtökön vonult ki.

Gerzsei Jánosné jegyző – ugyan tudott a drogárusításról – elmondása szerint a fesztivált azért nem záratta be, mert a többség érdeke ezt kívánta. A jegyző utalt a Garamvölgyi László által a Hír Televízióban vasárnap elmondottakra is, vagyis arra, hogy mérlegeltek, bezárassák-e a fesztivált; végül azért nem kezdeményezték, mert nem találták indokoltnak.

A területfoglalási engedély kiadását a jegyző azzal indokolta, hogy szerinte nem tudta volna bizonyítani, hogy a fesztiválon drogot akarnak árulni. Gerzsei Jánosné úgy mérlegelt, hogy több ezer ember egész hétre megvette a belépőjegyet, az árusok, a vendéglátósok felkészültek, rengeteg embert foglalkoztattak a fesztivál kapcsán. Azt azonban elismerte, hogy a jövőben körültekintőbben kell majd eljárni az engedély kiadásánál.

„Drogos fesztivál”

A Hír Televízió személyesen is felkereste Gerzsei Jánosnét, aki elmondta, hogy őt a rendőrség nem kereste meg, így ő hivatalosan nem is értesült a rendőrségi akcióról.

A környéken lakó fiatalok azt mondták, hogy a drog árusítása magától értetődő dolog. Ők „drogos fesztiválnak” becézték a fesztivált. Az idősebb korosztály Igar település jegyzőjéhez hasonlóan ugyanazt mondták: ők nem nagyon tudtak erről, nem nagyon hallottak ilyenről – mondta a Hír Televízió tudósítója.

Droggal kínálták a tévéseket

Cséve Szabolcs, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Nyugat-dunántúli Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóságának szóvivője hétfőn közölte, hogy a pénzügyőrök vasárnap hajnalban ellenőrizték az ozorai fesztiválról Horvátországba igyekvő utazókat Letenyén. Egy gyalogosan közlekedő holland állampolgár hátizsákjának átvizsgáláskor a neszesszerben találtak 17 gramm hasisolajat.

Egy másik esetben egy svájci rendszámú személyautót és annak utasait ellenőrizték. A kocsiban utasként helyet foglaló svájci állampolgár ruházatának átvizsgálása során vették észre, hogy a nadrág derék része egy kisméretű csomagot rejt, amelybe hasist csomagoltak.

A Zala Megyei Vám- és Pénzügyőri Igazgatóság mindkét esetben kábítószerrel való visszaélés bűncselekménye miatt feljelentést tett a nagykanizsai rendőrkapitányságon.

A HírTV stábja vasárnap délelőtt miután megérkezett a fesztiválra, azonnal dílerekkel találkozott, akik hasissal és marihuánával kínálták a riportert, de volt olyan is, aki „különleges” süteményt árult. A razziát szombaton és vasárnap délután is folytatták az egyenruhások, közben a fesztiválozók tömegesen távoztak a helyszínről, és kivétel nélkül mindenki tagadta, hogy az egyenruhások miatt menekül. A vasárnapi akció során igazoltatták a fesztiválozókat, hat embert pedig kábítószerrel való visszaélés miatt előállítottak. A rendezvény résztvevői szerint évekig nem kellett ellenőrzéstől tartani, éveken keresztül nyugodtan tudtak a fesztiválon illegális bódítószereket fogyasztani.

Nem cáfol az ORFK

Nem cáfolta az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője, hogy egy nyugalmazott magas rangú rendőré az a terület, ahol az Ozora Fesztivált tartják. Garamvölgyi László a Hír Televízió stúdiójában azt mondta: a területengedélyt a helyi jegyző adta ki, és csak ő zárathatná be a fesztivált. Elismerte, hogy az elmúlt években jellemző volt a kábítószer-fogyasztás a rendezvényen, de arra nem adott választ – bár folyamatos rendőri jelenlét volt a fesztivál kapujánál –, eddig miért nem intézkedtek. A felmerülő korrupciógyanú kapcsán még vizsgálják az esetet.

– Addig, amíg nincs semmilyen információ vagy megalapozott gyanú, nem tudok válaszolni erre a kérdésre. Ahogy az mondtam a sajtótájékoztatón is, ennek az ügynek még nincs vége. Egy akció elkezdődött csütörtökön, s még most is tart – mondta el az ORFK kommunikációs igazgatója.

Szombaton a Magyar Nemzet és a HírTV tudósítója is arról számolt be, hogy a fesztivál területén nem lehetett rendőröket látni. Ozora polgármestere jogi lépéseket fontolgat, amiért a szervezők a település nevét használják a fesztivál megrendezéséhez. „Volt néhány furcsa lelkiállapotú ember, akivel találkoztunk a területen” – mondta a HírTV híradójának Almási Ferenc székesfehérvári városi tiszti orvos.

Forrás: Hír TV
hirdetés
Legfrissebb
Legolvasottabb
hirdetés