2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Óvodákat záratnának be a szocialisták, tiltakoznak

2016. február 9., kedd 12:00

A KDNP és Jobbik is tiltakozik a tervezett szegedi óvodabezárások ellen. A szocialista városvezetés 5 óvodát zárna be, mert az elmúlt években mintegy 633 gyerekkel kevesebb jár óvodába. A Jobbik aláírásgyűjtésbe kezdett, a KDNP pedig azt kéri az önkormányzattól, hogy az óvodák megmaradása érdekében vegye fel a kapcsolatot olyan lehetséges fenntartókkal, mint az egyházak és alapítványok.

A KDNP szerint a városvezetés nem a szegedi családok, a szegedi gyermekek szempontjait veszi figyelembe. A párt szegedi frakcióvezetője reméli, hogy nem egy újabb szórakoztató egység megnyitása vagy az ingatlanok értékesítési terve, ingatlanspekuláció miatt zárnák be az óvodákat. „Megszokhattuk azt, hogy Botka László MSZP-s polgármesternek és a baloldali közgyűlési többségnek semmit nem számítanak a szakmai érvek. Láttunk már korábban is olyat, hogy egy tervezett kaszinónyitás miatt Down-szindrómás gyerekeket ellátó óvodát bezártak hasonló indokok mellett. Most is valamilyen gazdasági érdek állhat az óvodabezárás hátterében” – fogalmazott Haág Zalán, a KDNP szegedi frakcióvezetője.

A Jobbik aláírásgyűjtésbe kezdett az óvodák megtartásáért. A bezárások 210 családot érintenek, gyermekeiket szeptembertől más óvodákba kellene beíratni. „Amit látunk, hogy a szülőket viselte meg ez a legjobban, hogy tájékoztatás nélkül, drasztikusan, gyorsan bevezetni ezeket az intézkedéseket, majdani, jövőbeli beruházások érdekében, felújítások érdekében, tehát megint a kirakatváros építésének politikája mentén több száz szegedi családot érint hátrányosan ez a tervezet” – így Tóth Péter a Jobbik szegedi önkormányzati képviselője.

Szegeden jelenleg 582 férőhellyel több van, mint amennyi óvodáskorú, a kisebb létszámú kihasználatlan óvodákat zárná csak be a városvezetés.

„Furcsa, hogy annak a KDNP-nek a képviselői beszélnek óvodabezárásról, akiknek hat éve követjük a családpolitikáját, és ennek következtében 20 ezerrel lett kevesebb gyerek Magyarországon, Szegeden pedig 633-mal, azaz az óvodások 13%-a eltűnt a rendszerből. Szeged nem 13 százaléknyi óvodát fog bezárni, mindösszesen öt óvodáját zárja be. De erre mindenképpen szükség van ahhoz, hogy az óvodák teljes kapacitással működhessenek, hogy felesleges helyiségeket nem tartsunk fent” – hangsúlyozta Vécsey Ágnes, Szeged megyei jogú város sajtóreferense.

Az óvodák bezárásáról pénteken szavazhatnak a szegedi képviselők.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!