2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 04:00

Bírságolási dömping a Hegyvidéken

2016. július 11., hétfő 15:20, frissítve: hétfő 20:55

Háromnegyed óra alatt tizenegy autóst bírságoltak meg egy XII. kerületi forgalmirend-változás miatt. Aki szabályosan közlekedik, nagy kerülőt tesz, aki viszont nem, az ötvenezer forintos büntetést fizet. Eddig összesen 131 millió forintnyi bírságot küldtek ki. A lakók azt mondják, nekik nem szóltak előre a változásról.

Nemrég új közlekedési tábla került ki a XII. kerültben, a Királyhágó utcánál, amely szerin tilos behajtani a rá párhuzamos és egyirányú Ugocsa utcába. Aki betartja a szabályokat, az nagy kerülőt tesz, ám sokan még a régi szabályok szerint közlekednek. Februárban a XII. kerületi önkormányzat három kamerát is kihelyezett. Egy szabálytalan kanyar így 50 ezret ér.

„Márciusban kanyarodtam be, itt, ugye, ez negyven éve így működik, és egy hónapra rá kaptam egy hatósági értesítést, hogy ötvenezer forint közigazgatási bírságra bírságoltak meg” – panaszolta egy helybéli. A lakók azt állítják, hogy még a táblák kihelyezése előtt büntettek. Óránként tucatnyi autóst bírságolnak meg a kerületben. Panaszkönyv című műsoruk gyors tesztet készített. 40 perc alatt 11 autós szabálytalankodott.

„– Egy gyors kérdést megenged? Tudja, hogy 50 ezer volt ez a balkanyar?
– Nem, ez jobbkanyar volt, ja, nem bal, bal, igen. Miért volt ez 50 ezer?
– Egy pár hónapja itt tilos balra kanyarodni.
– Igen? Uh, tegnapelőtt is így kanyarodtam, ezután majd jobban figyelek” – mondta egy autós.

Közel háromezeren jártak pórul, mondja az Élhető Hegyvidékért Egyesület elnöke. „Én 2900 emberről tudok körülbelül. Ezt pontosabban a hegyvidéki rendészettől, adategyeztetés címén kértük, hogy mennyi az összeg, amit kiszabtak bírságot, mennyi folyt be, és visszaosztottuk 50 ezer forintonként” – mondta Tulcsik Edit.

Eddig összesen 131 millió forintot hajtottak be büntetés címszó alatt. A kerületiek szerint a helyi rendészet egyedi bírságolási technikát alkalmaz a szabálytalankodókkal szemben. „Úgy van beállítva a rendszer, hogy figyelik a rendszámot, és ha egy adott időszakon belül, egy vagy másfél hónapon belül ismételten az a rendszám visszafordul, akkor csak egyszer küldenek ki csekket, mert tudják, hogy az nagyon nagy teher egy háztartásnak” – tette hozzá az egyesület elnöke.

A Panaszkönyv stábja rejtett kamerával járt utána a különös módszernek. A felvételek ellenére az önkormányzat cáfolja, hogy válogatnának a büntetések kiszabásánál, azt mondják, a forgalmi rend megváltoztatása pedig nem az ő kompetenciájuk.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!