2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Fidesz-KDNP kampánynyitója

Következik:

Paláver 16:30

Ötven tehénnel tiltakoztak

,

2016. május 23., hétfő 13:15, frissítve: kedd 14:31

Ismét tiltakoztak a tejtermelők, ezúttal a Miniszterelnökség elé vonultak ötven tehénnel, hogy a tejágazatot érintő kormányzati döntések ellen demonstráljanak. Ott egy Lázár Jánosnak címzett petíciót adtak át a tárca képviselőjének, melyben azt követelik, hogy a zacskós, az UHT-, illetve a magas hőmérsékleten hőkezelt tejre is terjesszék ki az áfacsökkentést.

Ismét tüntettek a tejtermelők. A kormány jövőre csak a nyers tej áfáját csökkentené 5 százalékra a tartós és UHT-tejekét nem.

Még talán ezt az évet kihúzzuk, még bízunk a jó minőségű tömegtakarmányokban, hogy be tudunk tárolni, és aztán nem tudjuk, hogy mi lesz.
– És ha nem változik semmi, akkor egy év múlva?
Felszámoljuk az ágazatot.
– Teljes egészében?
Teljes egészében.
– És ez hány embert érinthet?
Hát, most jelen pillanatban a mi cégünknél 120 fő dolgozik, és ha azt megszorozzuk 4-gyel, mert családokról van szó, tehát akkor könnyű a matek – mondta az egyik tiltakozó gazda, Vígh Szabolcs.

A tiltakozók a pesti rakparton vonultak végig, élén a hódmezővásárhelyi tehénszépségverseny első helyezettjével egészen a Miniszterelnökség Kossuth téri épületéig. A „110 forintos megtermelt tejet nem tudjuk 60 forinttért odaadni” – mondta László Róbert tejtermelő.

A tejtermelők szerint eredménytelenek voltak az eddigi tárgyalások. „Tehenek tucatjait, százait fogják levágni a termelők, és a végső demonstrációnk akkor lesz, amikor nemcsak 50 állatot mutatunk be itt, hanem több ezret fölhozunk és itt szabadon engedjük. Vége. Nemsokára itt lesz a vége” – mondta egy másik tejtermelő, Szirákovics Pál.

A szervezők Lázár János személyes közbenjárást kérik. „Itt nemcsak a tejjel van a probléma, 150-200 ezer munkahelyet szorít ki Magyarországról az, hogy külföldi élelmiszerrel vannak tele az áruházaink. És azért is idejöttünk, hogy megtudjuk, hogy azokkal a kiskereskedelmi láncokkal, mint a Tesco, milyen megállapodást között a mi kormányunk, van-e ebben szó a mi helyzetünkről?” – mondta Hegedűs Imre.

A tejtermelők petíciót is átadtak a Kossuth téren. A Miniszterelnökség illetékese azonban hallgatott. Az MSZP szakpolitikusa szerint nem véletlenül. „Nem ártana, hogyha a minisztériumokba a Fidelitas helyett szakemberek ülnének, és azoknak lenne valami lövése az ágazathoz, legalább tudnák, hogy nem lila a tehén, legalább arra jó volt, hogy idehozták ezeket” – fogalmazott Gőgös Zoltán.

A parlament mezőgazdasági bizottságának fideszes elnöke szerint az áfacsökkentés a jelenlegi formájában is segítheti az ágazatot.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!