2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Mátyás utolsó éjszakája

Következik:

Híradó 12:00

Belföld

Otthon Melege: több ezer forintot is spórolhatnak a családok

Éves szinten akár 20 ezer forintot is spórolhatnak a rezsin az Otthon Melege Programban részt vevők. A 2 milliárd forintos pályázati keret szakértők szerint csaknem 50 ezer háztartásnak lehet elég.

  • Otthon Melege: több ezer forintot is spórolhatnak a családok

Hűtőszekrényre, fagyasztóra és mosógépre lehet pályázni a novembertől induló Otthon Melege Programban. Az új kiírással a kormány kétmilliárd forintot különített el a családok energiafelhasználásának csökkentéséhez.

Három kategóriában lehet pályázatot benyújtani. Azok, akik A+ besorolásra pályáznak, 25 ezer forintot kaphatnak támogatásként. Az A++-os készülékekre már 40 ezer, míg az A+++-os készülékekre 45 ezer forintos hozzájárulást lehet kapni.

„A cél, hogy olyan hűtők, fagyasztók, valamint mosógépek kerüljenek beszerzésre a lakosság részéről, és hogy azt a fajta energiafelhasználás-csökkentést elérje a program. A támogatás mértéke, háztartási gépcsere katalógusokban szereplő információk alapján, a készülékbeszerzés jellegétől függ. Ezek alapján három kategóriát különít el a tárca” – mondta Weingartner Balázs, fenntarthatóságért felelős államtitkár.

A Fidesz szerint az Otthon Melege Program az egyik legsikeresebb kormányzati program. „Ez egy nagyon sikeres program. Már az első napon, vagy az első nap délelőttjén elfogytak az erre szánt keretek, ez azt mutatja, hogy az emberek készen állnak, várják, támogatják. Mi ezt várjuk ettől is. Megnézzük, hogy mi fog történni, én azt gondolom, hogy ez egy rendkívül sikeres program, és nem csak, hogy sikeres, de a világon egyedülálló program” – mondta Németh Szilárd, fideszes országgyűlési képviselő.

A portfolio.hu elemzője szerint a program a többi közt azért sikeres, mert mindenki jól jár vele.

„Én azt gondolom, hogy ez egy nagyon hasznos konstrukció. Lényegében mindenki, aki ebben rész vesz a pályázói oldalon, és a kereskedőknek sem egy rossz konstrukció. A minisztérium a kiírásban legalább 48 ezer nyertessel számol az ország teljes területén, tehát a lakosság arányában, a felosztott források alapján így kalkulálja ki, hogy legalább ennyi nyertessel lehet majd számolni. Ez tehát azt jelenti, hogyha egy háztartásban 3-4 élő személlyel számolunk, az több, mint 100 ezer magyart érintő konstrukció, amiről most szó van” – fejtette ki Weinhardt Attila.

Attól függően, hogy milyen energiaosztályú berendezést választ egy család, évente akár 12-20 ezer forintot is spórolhat.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!